В проучване се открива, че гъбите съдържат огромно количество антиоксиданти, които могат да предпазят от оксидативния стрес, да подобрят общото здраве и да забавят стареенето.


Авторите на изследването твърдят, че когато тялото произвежда енергия, се причинява оксидативен стрес заради свободните радикали. Те могат да причинят увреждане на клетките и ДНК и да доведат до няколко заболявания като например деменция, коронарна болест на сърцето, ракови заболявания и други. Благодарение на антиоксидантите глутатион и ерготионеин, намиращи се в гъбите, тялото е предпазено от оксидативния стрес.

 


Глутатионът е междуклетъчен антиоксидант, който е свързан със способността да поддържа нормалното функциониране на имунната система и да противодейства на някои канцерогени и токсини. Достатъчното количество глутатион може да допринесе за подобряване на общото състояние на организма и за профилактика на заболяванията.


Ерготионеинът се отнася до поддържането на нивата на глутатиона, както и до намаляване на вероятността от загуба на когнитивните способности.


Количеството ерготионеин и глутатион в гъбите може да варира в зависимост от техния вид. От всички проучени гъби, видът Porcini има най-високи нива на антиоксиданти. След тях е Agaricus bisporus, който е широко разпространен и има по-ниски нива на съединения спрямо Pocini, но все пак доста повече от останалите видове.

 

Допълнителни изследвания сочат, че редовното приемане на гъби не само, че стимулира имунитета, но и намалява възпалителните процеси в организма.

 

NEWS_MORE_BOX


Бъдещите изследвания се планират да проучат дали ерготионеинът и глутатионът могат да намалят риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон и Алцхаймер. 


Те са базират на фактите, че италианците и французите включват повече ерготионеин в диетата си и са с по-ниска честота на невродегенеративните заболявания, докато хората в САЩ приемат по-ниски количества от този антиоксидант и са с по-голяма вероятност от болестта на Алцхаймер и Паркинсон.


Това може да е просто причинно-следствена връзка, но изследователите смятат, че трябва да бъде проучено дали антиоксидантите са ефективни и при тези заболявания.