Гъбите съдържат рибофлавин, който спомага за правилното функциониране на червени кръвни клетки. Повишават синтеза на антивирусните протеини и възстановяват тъканите. Консумацията на гъби подпомага още узряването на имунните клетки и защитния механизъм срещу микроби
 
Гъбите са богати на ензими и съединения, които имат свойства, подобни на тези на инсулина и спомагат за разграждането на хранителните съединения в прости захари. Съдържат и компоненти, които стимулират правилното функциониране на черния дроб, панкреаса и други ендокринни жлези, които участват в регулацията на инсулина в организма. По този начин се контролират нивата на кръвната захар.
 
Цинкът, на който са богати гъбите, спомага за подобряване на сексуалния живот, тъй като въздействат на половите органи, особено при мъжете. Това може да подобри качеството на спермата и оплодителните способности на мъжа.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Линоловата киселина, която се намира в гъбите, играе ролята на антиканцерогенно вещество, което помага на организма в борбата с рака на гърдата като потиска вредните ефекти, причинени от повишените нива на естрогена в организма. 
 
Тези продукти съдържат още бета глюкани, които действат като антитуморни агенти и помагат в потискането растежа на канцерогенните клетки при рак на простатата
 
Благодарение на калия, гъбите поддържат минералния баланс в организма, което помага за контролиране нивата на кръвното налягане. В тези храни може да се намери още мед, който засилва кислород абсорбционния капацитет на червените кръвни клетки.