Гъбите шийтаке са третият най-широко култивиран вид гъби в света. Макар това да е следствие от изключителните им вкусови качества и повишения кулинарен интерес към тях, гъбите шийтаке са обект и на много научни проучвания за чисто здравните ползи от консумацията им.

 

Тези проучвания показват, че гъбите шийтаке имат полезни качества, напълно съизмерими с вкусовите такива.


 

Едно от хранителните качества, които дават предимство на гъбите шийтаке  пред много други хранителни продукти, е фактът, че съдържат едновременно всички 8 незаменими аминокиселини. Това прави белтъчното съдържание на тези гъби изключително комплексно и полезно за организма.

 

Друго предимство на гъбите шийтаке е пренебрежимо ниското съдържание на калории и почти пълната липса на мазнини. При това почти цялото им липидно съдържание се формира от есенциални омега-6 мастни киселини и най-вече полезната линолова киселина. Истински полезните за здравето качества на гъбите шийтаке обаче идват като допълнителен бонус към посочените предимства.

 

Те съдържат 4 от витамините от група В (ниацин, рибофлавин, пиридоксин и пантотенова киселина), витамин D и комбинация от няколко от най-важните минерали – манган. фосфор, селен, мед, цинк и желязо. Освен тях гъбите шийтаке съдържат и някои редки, но доказано полезни за организма вещества като лентинан, еритаденин, някои специфични стероли и др. Комплексното действие на тези суровини оказва мощна подкрепа на имунната и сърдечносъдовата система.

 

Изследване от 2015 г., публикувано в изданието Journal of the American College of Nutrition, показва, че в рамките на 4 седмици консумацията на гъби шийтаке намалява възпалителните процеси в тялото, подобрява чревната флора и повишава активността на имунните клетки. Освен това проучването доказва, че гъбите проявяват директно противовирусно, антибактериално и противогъбично действие. То се обяснява с високото съдържание в тях на полизахарида бета глюкан, който е сред най-универсалните природни имуностимулатори.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В допълнение идват и доказателствата за ползите за сърцето и кръвоносните съдове. Еритаденинът в състава на гъбите шийтаке има благоприятен ефект върху лошия холестерол. Този ефект се допълва от съвместното действие на бета глюкана и ниацина за намаляванен а лошия и увеличаване на добрия холестерол. Допълнителни ползи за трайно регулиране на липидния профил осигуряват стеролите, които забавят синтезата на холестерол в черния дроб.

 

Редовната консумация на гъби шийтаке може да помогне и за превенция на някои ракови заболявания. Високото съдържание на лентинан при тези гъби е с много малко аналози в природата. Това съединение, самостоятелно или като част от състава на комбинирани продукти, се ползва широко при лечение на рак, за намаляване на негативните последствия от терапията върху ДНК и за редуциране на отключваните мутагенни процеси.

 

Начините, по които можем да включим гъбите шийтаке към ежедневното си меню, са много. Добрият апетит е гарантиран от изключителните им вкусови качества. Ползите за здравето - също.