Добре известен факт е, че ключовото условие да си набавяме големи дози витамини, микроелементи и други важни хранителни вещества е редовният прием на разнообразие от цветни храни. Ядливите гъби обаче, които в повечето случаи са безцветни или съвсем леко оцветени, са доказателството, че дори това важно хранително правило има своите изключения.

 

Богатото съдържание на хранителни и полезни за здравето вещества в гъбите са причина те да се определят като естествени функционални храни. Като функционални се означават храните, които освен осигуряване на хранителни вещества, изпълняват и други функции. Отвъд чисто хранителната си стойност, те носят и директни ползи за организма за подобряване на здравословното състояние и превенция на някои заболявания. Гъбите са сред най-комплексните естествени функционални храни.


 

Редовната консумация на гъби подпомага превенцията на редица здравословни проблеми – затлъстяване, диабет, чревни и сърдечносъдови проблеми и др. В допълнение гъбите поддържат енергийния баланс на тялото и добрия вид на кожата.

 

Ползите от редовната консумация на гъби се обуслявят от 2 основни особености на състава им – той е беден на вещества, които може да имат неблагоприятно влияние върху организма при прекаляване с тях, и е богат на вещества, които са доказано полезни.

 

Гъбите имат много ниско съдържание на холестерол и мазнини и са нискокалорични. От друга страна са богати на витамини, белтъчини, фибри и полизахариди с доказано позитивен ефект върху имунната и храносмилателната система.

 

В състава на гъбите се откриват почти всички витамини от групата В – тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), холин (В4), пантотенова киселина (В5) и фолиева киселина (В9). В-витамините са изключително важни за нервната система, а гъбите са сред най-пълноценните им източници. Отделно ниацинът е сред малкото природни продукти с доказан механизъм на действие за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия. Холинът от своя страна подпомага паметта и когнитивните функции.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Гъбите са изключително важни за веганите. Те са единственият естествен, необогатен изкуствено хранителен източник на витамин D, който не е от животински произход и е подходящ за веган диета.

 

Освен това гъбите съдържат важни микроелементи, които са трудни за набавяне при рационална диета, но още повече при любители на веганството. Това са микроелементите селен, калий, желязо, мед и фосфор.

 

Осигуряването на достатъчни дози калий, особено при ниски нива на натрий, има много благоприятен ефект върху сърдечната дейност и за превенция на проблемите с кръвното налягане.

 

Високо съдържание в състава на гъбите имат и фибрите. Редовната им консумация осигурява природна защита срещу диабет. Сред най-добре представените в състава на гъбите фибри са хитин и бета глюкан. Хитинът е най-трудно разтворимото вещество в природата. Създава усещане за ситост в стомаха и регулира преминаванеот на храната през чревния тракт. Бета глюканът е сред малкото научно доказани природни имуностимулатори и се радва на все по-голям интерес в средите на имунологията. Гъбите са сред много малкото естествени негови източници в природата. Освен за естествено подсилване на имунитета бета глюканът, особено в комбинация с ниацина действа много добре за нормализиране на холестерола.

 

Различията в хранителния състав на отделните видове ядливи гъби са минимални. Разлика има единствено във вкусовите им качества, но във всички случаи ползите от консумацията им са налице.