Консумацията на газирани напитки може да бъде не просто вредна, но дори фатална. Според изследователи тя е причина за достигането до летален изход на повече от 184 000 възрастни всяка година. 
 
Такъв пример са газиринати и енергийни напитки, но своят „принос“ имат и подсладените негазирани напитки. Експертите обясняват, че те не носят никаква полза на здравето, а само вредят. 
 
Специалистите апелират правителствата по целия свят да поставят за свой приоритет елиминирането на газираните напитки в хранителния режим на хората. 
 
Според обявените данни консумацията на тези напитки се свързва с фаталния край на 133 000 диабетици в световен мащаб, както и с този на 45 000 души, засегнати от сърдечносъдови заболявания. Газираните и подсладени напитки имат вина и за 6450 фатални случаи, след боледуване от рак. Всички изброени заболявания се свързват с високата консумация на захар
 
По време на проучването изследователите насочват своя фокус към газираните, плодовите, спортните и енергийните напитки, подсладените студени чайове, включително и домашно приготвените подсладени напитки, които съдържат поне 50 калории за 240 мл.
 
Изследователите обясняват, че главната цел трябва да бъде премахването на тези напитки от хранителния режим, за да се спаси човешки живот. Още повече - това трябва да се превърне в приоритет в световен мащаб, убедени са те.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изследователите анализират употребата на захар сред 62 проучвания, насочени към хранителния режим, които включват данните на общо 611 971 души от 51 страни. 
 
Оказва се, че младежите са „привързани“ в по-голяма степен към изброените, което е притеснително. Ако те продължат да ги консумират, ефектите за здравето може да са разрушителни, включително развитие на диабет и сърдечни заболявания
 
Данните са поместени на страниците на сп. Circulation.