Зелев сок, силно кафе, студен душ и специални хапчета се борят с махмурлука на неразумно прекалилите с алкохола. Тези средства са широко познати дори и сред хора, които не употребяват алкохол или го консумират с мярка. За спешни случаи обаче китайски учени препоръчват използването и средство, достъпно почти навсякъде по света – газираната вода.
 
Веизалгия е медицинският термин, стоящ зад съвкупността от неприятни и нежелани физиологични и психологични ефекти от свръхконсумацията на алкохол – махмурлук. Тежкият дискомфорт, причинен от неразумните количества погълнат алкохол, може да продължи над 24 часа и включва симптоми като главоболие, замаяност, нарушена концентрация, стомашно-чревни проблеми, потене, световъртеж, раздразнителност и др.
 
Разпространена заблуда е, че повечето от тези симптоми се дължат само на силно обезводняване – алкохолна дехидратация. Махмурлукът има силно негативно влияние върху имунната система, забавя глюкозния метаболизъм и нарушава синтеза на простагландини – липидни съединения, отговарящи за контрола над съкращаването и отпускането на гладката мускулатура в цялото тяло. Това косвено повишава натовареността на сърдечния мускул, влошава нарушенията на съня и вазодиалацията – отпускането на кръвоносните съдове.
 
След поемане на алкохолни напитки, етанолът в тях се метаболизира – разгражда се от тялото до ацеталдехид от ензим – молекула, ускоряваща биохичните процеси, наречена алкохол дехидрогеназа. Алдехид дехидрогеназа е друг ензим, който превръща получения ацеталдехид в ацетат
 
Учените смятат, че не етанолът, а ацеталдехидът е основният виновник за зловредните ефекти на препиването с алкохол. Ако тази молекула бъде ограничена или разградена преди да е навредила на организма, ефектите на веизалгията могат да бъдат пресечени бързо.
 
Китайски изследователи, водени от д-р Хуа-Бин Ли, експериментират с различни съединения, билки, храни и напитки, с цел да открият как да се намали бързо и без странични ефекти концентрацията на ацеталдехид в организма. След тестването над 50 различни предположения, те пристъпват към проучаването на редица популярни газирани напитки.
 
Оказва се, че газираната вода и други газирани напитки без изкуствени подсладители или захар, всъщност могат да се използват удачно за контриране на вече настъпила веизалгия, понеже повишават значително активността на ензима алдехид дехидрогеназа. С тази завишена ензимна активност, организмът превръща по-големи количества ацеталдехид в ацетат, облекчавайки бързо пагубния ефект на големите му количества  върху изтощеното тяло.
NEWS_MORE_BOX
 
Едард Ернст от University of Exeter споделя пред списание Chemistry World, че това е още един пример за основен принцип във фармакологията – всяко вещество или група от вещества могат да имат както негативни, така и положителни страни. 
 
В изследването си китайските учени препоръчват изпиването на 1-2 средни газирани напитки, в рамките на половин час, като това трябва да става в комбинация с умерен прием на прясна вода, за да се избегне допълнителна дехидратация. Въпреки това, учените препоръчват най-вече консумацията на алкохол с мярка.