Според експертите по здравословно хранене фурмите са сред плодовете, които най-добре допълват балансираната диета. Те носят редица ползи за организма, като отговарят на всички най-важни критерии за определянето им като суперхрана.

 

Фурмите имат предимството да са много сладки, без това да е за сметка на високо съдържание на прости захари.


 

Тези екзотични, но много достъпни плодове, са богати на бавни въглехидрати и фибри. Съдържат високи дози от важните микро- и макроелементи калий, калций, сяра, желязо, фосфор, манган, мед и магнезий. Отчита се и високо съдържание на витамин К, витамин А и на представители на групата В-комплекс – ниацин, фолиева киселина, тиамин, рибофлавин.

 

Богатият и разнообразен състав на фурмите подсигурява статута им на стожер на доброто здраве. Наред с чисто профилактичното им влияние за поддържане на здравето и превенция на заболяванията, фурмите може да се прилагат и като средство за допълващо лечение на определени здравословни проблеми.

 

Срещу запек
Фурмите са добре познати като природно лаксативно средство – улесняват изхождането при остър или хроничен запек. Благоприятният ефект се дължи на високото съдържание на разтворими фибри, стимулиращи перисталтиката и подпомагащи движението на храната през чревния тракт. За постигане на оптимален ефект е добре фибрите да се консумират предварително накиснати във вода.

 

За заздравяване на костите
Фурмите съдържат високи количества калций, в комбинация с магнезий, за оптимално усвояване и на двата минерала. Редовната консумация на фурми подпомага костното здраве и превенцията на остепороза и други заболявания на опорно-двигателния апарат.

 

За поддържане на нервната система
Високото съдържание на витамини от групата В, заедно с калий и магнезий осигурява мощна комбинация от полезни за неврологичните функции нутриенти.

 

NEWS_MORE_BOX

 

За превенция на алергиите
Едно от големите предимства на фурмите е високото съдържание на органична сяра в тях. Малко са плодовете с високо съдържание на този химичен елемент, а той подсигурява известни противоалергични свойства, намалявайки алергичната нагласа при хора във всяка възраст.

 

Като афродизиак
Фурмите са ефикасно средство за повишаване на сексуалната издръжливост и отдавна се ползват като афродизиак. Проучванията показват, че помагат и за увеличаване броя на жизнеспособните сперматозоиди и повишаване на подвижността им при мъже с проблемна спермограма.

 

Фурми може да се консумират и самостоятелно, и във вид на смляна паста, и като допълнение към редица салати и десерти. Изборът е огромен, както и списъкът с благоприятните им действия върху здравето.