Американски учени са установили, че редовната консумация на продукти с високо съдържание на фруктоза и транс-мазнини причинява не само затлъстяването, но и до сериозни чернодробни заболявания. 
 

 

Безспорно големите количества рафинирана захар са вредни за здравето и поради тази причина често се замества с фруктоза или синтетични подсладители. Много експерти, обаче предупреждават, че фруктозата не само не е безопасна, а дори може да се окаже значително по-вредна.
 


 

Консумацията на храни и напитки, подсладени с фруктоза и подсладители, а не с глюкоза, внасят в организма въглехидрати, надвишаващи препоръчителните дневни дози.
 

 

Редица изследвания, доказват, че фруктозата занижава чувствителността към инсулина в организма и влияе на метаболизирането на мазнините. Всички тези промени повишават сърдечносъдовия риск.
 

 

Установено е, че при консумация на фруктоза, мазнините се отлагат предимно около вътрешните органи и по-малко в подкожните слоеве – т.нар. висцерално затлъстяване. Причина за този тип затлъстяване е промяната в липидния профил и резистентност на организма към инсулина.
 

 

Според специалисти, приемът на голямо количество фруктоза в съчетание с висококалорична и богата на мазнини храна, може да доведе до лептинова резистентност.
 

 

Лептинът е хормон, играещ ключова роля за поддържането на баланса между хранителния прием и енергийните нужди на организма.
 

 

Направени са проучвания, показващи че отпадането на функцията му може да доведе до натрупването на излишни килограми при прекомерен прием на мазнини и въглехидрати.
 

 

Фруктозата нормално се съдържа в плодовете. Според специалисти фруктозата в растенията не може да предизвика лептинова резистентност при здравите хора, независимо от количеството плодове, които изядем.
 

 

Гастроентерологът д-р Рохит Коли и колегите му Детската болница в Синсинати са направили експериментално проучване върху гризачи. Лабораторните мишки били разделени на две групи и съответно хранени с два вида хранителни продукти - със и без фруктоза.


След шест месечно наблюдение екипът не отркива никави рзлики в теглото и количеството на мастна тъкан в тялото, нито в нивото на лептина, на кръвната захр или холестерола. Имало само една разлика - високото съдържание на фруктоза увеличава нивото на триглицеридите. 


Това навежда лекарите на мисълта, че лептиновата резистентност се развива бавно, незабелязано и поради тази причина, често се пренебрегва. Резистентността към хормона се се асоциира със затлъстяване и липсата на наднормено тегло изненадало учените.

 

Д-р Коли се надява, че получените данни ще помогнат за разработване на подходяща терапия за лечения за заболявания на черния дроб, причинени от прекомерната консумация на фруктоза.
 

 

Подробни резултати от изследването са публикувани в научното списание Hepatology.