Флавоноидите са клас съединения от метаболизма на растенията и са най-добре познати с антиоксидантното си действие. В продуктовото съдържание и масовите медии, често биват наричани „биофлавоноиди“, но всички флавоноиди в храните са с биологичен произход.
 
При растенията, флавоноидите са компонент на пигментацията, който има антимикробни и инсектицидни функции. Но когато се поглъщат с храната, те имат ясно изразени противоракови, противоалергични, противовъзпалителни и противовирусни свойства, които са от изключителна полза за организма.
 
Публикувани са многобройни изследвания, акцентиращи върху ползите от флавоноидите за превенция на сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, рак и деменция. Едва наскоро бе публикувано за пръв път проучване, което се съсредоточава върху влиянието на храни, съдържащи флавоноиди, над синдрома на Паркинсон. Той протича сходно с десетки други моторно-нервни заболявания.
 
Над 130 000 мъже и жени са участвали в изследването, като за период от 20 години са били проследени техните хранителни навици.  Над 800 от участващите са развили синдрома на Паркинсон в този период. Детайлен анализ на техния хранителен режим демонстрирал, че мъжете, консумиращи повече флавоноиди се облагодетелствали с почти 50% понижен риск от развитие на синдрома.
 
Според д-р Кзиан Гао от Харвард, ръководител на изследването, това се дължи най-вече на благотворното действие на специфична група флавоноиди – антоцианите. Те имат мощни свойства за защита на нервните и мозъчни тъкани. 
 
Антоцианите съществуват като широко разпространена хранителна добавка под името E163 и са одобрени в Европейския съюз, Австралия и Нова Зеландия. Специалисти диетолози препоръчват при недостатъчна консумация на храни, съдържащи антоциани, да се търсят продукти с тази добавка. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Храни, природно богати на антоциани са всички видове боровинки, грозде, патлаждани, черен ориз и червено зеле. Богати на флавоноиди като цялостна група са още ябълките, червеното вино и зелен и черен чай.
 
Всяка една от тези храни, след това изследване, вече може да се счита за естествена форма на борба със синдрома на Паркинсон. Това е особено важно за съвременната медицина и диетология, понеже тежкото заболяване засяга преди 60-тата година един на всеки петстотин души в световен мащаб. В някои случаи, симптомите започват да се проявяват още в интервала 20-50 години.