Нови изследвания се опитват да открият идеалното количество фибри, които трябва да се консумират, за да се предотвратят хроничните заболявания. Сред тях са сърдечни проблеми, диабет, хронични респираторни заболявания и рак.

 

Проф. Джим Ман от университета в Отаго, Нова Зеландия, който е и автор на проучването, обяснява, че досега е изследван един индикатор и така не е било възможно да се установи кои храни да се консумират и кои не за превенция от заболяванията. Според екипа на изследването идеалният дневен прием на фибри е между 25 и 29 грама. Това сочат резултати от 58 клинични проучвания на над 4 600 души в продължение на почти 40 години.


 

Според проучванията хората, които консумират достатъчно фибри, са с между 15 и 30% по-малка вероятност от получаване на хронично заболяване, в сравнение с тези, които консумират най-малко фибри. Храните, които са богати на влакна, намаляват честотата на коронарната болест на сърцето, инсулт, диабет тип 2 и рак на дебелото черво с 16-24%.

 

Богатите на фибри храни включват пълнозърнести храни като кафяв ориз, храни, включващи ръж, ечемик и други, плодове като банани, портокали, ябълки и ягоди. Колкото по-тъмен е цветът на зеленчуците, толкова е по-голямо съдържанието им на фибри. Сред тях са моркови, цвекло, броколи, спанак и други. Бобовите растения са също много богати на влакна. В тях са включени варива като грах, фасул, леща, нахут. Ядките, съдържащи най-много фибри, са, бадеми, шам-фъстък, тиквени и слънчогледови семки.

 

Изследователите казват също, че консумирането на повече фибри е свързано и с по-ниско тегло и по-ниски нива на холестерол. Според тях причината е, че богатите на фибри храни изискват повече дъвчене, което спомага за контрол над теглото.

 

Авторите на изследването казват, че консумирането на повече от препоръчителните дневни дози фибри – между 25 и 29 грама, може да доведе до още по-големи ползи за здравето. От друга страна, те предупреждават, че все още се изследва какви са точно ползите от по-голямата консумация.