По-високият прием на диетични фибри е свързан с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания.

 

Най-проучената хипотеза е, че фибрите намаляват възпалението и следователно намаляват и сърдечносъдовия риск.


 

Какъв е ефектът на диетичните фибри?

Изследователи от Колумбийския университет са проучили дали приемът на диетични фибри намалява възпалението при възрастни хора.

 

Обикновено с напредване на възрастта се увеличават и възпалителните процеси, а повишеното възпаление от своя страна е свързано с по-висок сърдечносъдов риск.

 

Резултатите от изследването разкриват, че не всички фибри имат еднакво действие.

 

Фибрите от зърнените храни, за разлика от тези от плодовете или зеленчуците, са тези, които имат най-защитен ефект за сърдечносъдовото здраве.

 

Резултатите от проучването са публикувани в JAMA Network Open.

 

Анализирани са данни от 4125 възрастни за 1989-1990 г., като в началото на проучването участниците не са имали сърдечносъдови заболявания.

 

Включените са попълнили въпросници за честотата на хранене. Здравето им е било проследено до 2015 г. - общо 25 години, като са били отбелязвани възникнали сърдечносъдови заболявания или усложнения - инсулт, миокарден инфаркт или други усложнения от атеросклерозата.

 

През цялото това време са се извършвали кръвни изследвания за откриване на възпаление.

Маркери за възпаление

Маркерите за възпаление са молекули, които предсказват риска от развитието на дадено заболяване или предсказват неговата еволюция.

 

Така наречените „острофазови реагенти“ са една от най-изучаваните групи възпалителни маркери.

 

Сред тях е С-реактивният протеин - CRP - известен маркер за сърдечносъдов риск.

 

С-реактивният протеин се произвежда от черния дроб и мастните клетки (адипоцити).

 

Това е причината затлъстяването да причинява високи нива на възпаление.

 

Както е обяснено от Испанската сърдечна фондация - FEC, този маркер се увеличава драстично по време на възпалителните процеси, които възникват в тялото.

 

Например той се повишава до 50 000 пъти, когато има инфекция, което е остър възпалителен процес.

 

Разкъсването на атеросклеротични плаки при инфаркт на миокарда и инсулт, пояснява FEC, е свързано с възпалителни процеси в атеросклеротичните плаки.

 

По този начин повишеният С-реактивен протеин е ясен знак, че съществува висок риск от сърдечносъдови заболявания и усложнения.

 

Всъщност измерването на плазмената концентрация на С-реактивен протеин е от голяма помощ при диагностицирането на пациенти с висок риск от разкъсване на атеросклеротична плака, инфаркт или инсулт.

 

Противовъзпалително действие на фибрите

Изследователите са анализирали хранителния прием, маркерите на възпаление и честотата на сърдечносъдови заболявания сред участниците и са установили, че не всички приемани фибри имат едно и също действие.

 

Конкретен вид диетични фибри - зърнени фибри, но не и фибри от плодове или зеленчуци, се свързват с по-ниски нива на възпаление.

 

Зърнените фибри имат потенциала да намалят възпалението.

 

Някои данни предполагат, че фибрите като цяло могат да имат непреки противовъзпалителни ефекти, тъй като подобряват чревната функция и предполагат положителни промени в диетата, като намаляване на приема на мазнини и захари, което помага срещу затлъстяването и подобрява липидния и глюкозния профил.

 

Защо зърнените фибри са пряко свързани с по-ниски нива на възпаление, а плодовите или зеленчуковите фибри нямат такъв ефект?

Необходими са повече изследвания, за да се открие точно защо. 

 

Във всеки случай не трябва да забравяме, че плодовете и зеленчуците имат благоприятен ефект за намаляване на холестерола и кръвната захар, което е ключово за намаляване на сърдечносъдовия риск, без да забравяме също витамините и антиоксидантите, които те ни доставят.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/fibra-cereales-reduce-inflamacion-fruta-no_7077

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2790576