Фибрите са вид полезни за тялото въглехидрати, които не могат да бъдат усвоени. Те подпомагат чревната флора и предотвратяват преяждане. Влакната се срещат най-вече в овесените ядки, в много плодове и зеленчуци. Според учени от Университета в Харвард, те трябва задължително да присъстват в нашето ежедневно меню. 

 

Има два вида фибри - разтворими и неразтворими. Първите се разтварят успешно във вода и контролират нивата на холестерола и кръвната захар в организма. Такива има в овесените ядки, ябълки, боровинки, бов и ядки. Вторият вид влакна са неразтворими във вода и могат да се използват като слабително средство. Срещат се най-често в различни семена и кожата на плодовете, в пшеницата и кафявия ориз.


 

Количеството фибри, които трябва да приемаме за ден, зависи от възрастта. Повечето ръководства препоръчват от 28 до 34 грама влакна на ден за мъжете и от 22 до 28 грама фибри на ден за жените (ако те са на възраст между 18 и 50 години). Може да си ги набавим като ядем най-малко пет порции плодове и зеленчуци дневно, повече пълнозърнести храни за закуска, както и по-голямо количество боб, леща и грах веднъж седмично.  

 

Някои от най-богатите източници на фибри: 

 

  • Зеленчуци - броколи, грах, спанак и артишок; 
  • Плодове - къпини, малини, круши, сини сливи и авокадо; 
  • Зърнени храни - пълнозърнесто, ечемично, овесено брашно и трици; 
  • Ядки - бадеми, бразилски орех, шам фъстък и орех;
  • Варива - леща и различните видове боб. 

 

Доказано е, че консумацията на фибри подпомага много процеси в тялото и предотвратява развитието на различни заболявания. 

Едно от най-големите предимства на фибрите e, че помагат при запек. Те помагат на изпражненията да станат по-меки и да преминат по-лесно през храносмилателния тракт. Ако в храните, които приемаме няма фибри и минерали, запекът е налице. Затова е хубаво да помислим за по-голямо разнообразие в продуктите, които пазаруваме. 

 

Както облекчават състоянието при запек, фибрите също така се грижат и за чревната ни флора при диария, ако тя е умерена. Това се дължи на способността им да нормализират чревните сокове и да стимулират отделянето на слуз в тънките черва. Благодарение на влакната, приети от храната, работата на стомаха постепенно се възстановява, тъй като те поглъщат голям част от излишаната вода. 

 

Друго предимство на фибрите е, че осъществяват контрол над холестерола. Доказано е, че употребата на влакна от ленено семе намалява нивото на лошия холестерол в тялото и увеличава екскрецията на мазнините. Те също играят важна роля в поддържането на енергийния баланс на организма. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Диетичните фибри се препоръчват на много хора, защото контролират и нивата на кръвната захар, което е от съществено значение за намаляване на риска от диабет. Диабетиците, които включват повече влакна в менюто си, могат да понижат леко нивата на глюкозата поради приема на фиброзни храни.

 

Фибрите не само ускоряват преминаването на храната през чревния тракт. Те предотвратяват нарушения на дивертикулозата. Те почистват червата от токсини. 

 

Много важно предимство на влакната е, че са лесно и достъпно средство за борба с клограмите и нездравословния начин на живот. Те ни дават усещане за ситост и могат да бъдат заместител на сладките храни, които обичаме да хапваме късно следобед. 

 

Храните, съдържащи разтворими фибри, като ечемик, боб и леща, оказват добър ефект върху нивата на холестерола и нормалното функциониране на сърцето. Цитрусовите плодове също имат подобно въздействие върху човешката система, показва проучване на Харвардския университет. Не на последно място те повишават костната минерална плътност при деца и юноши. Затова лекарите препоръчват децата да приемат поне два пъти седмично овесени ядки за закуска.