Исторически данни от намерени ръкописи доказват използването на ферментирало мляко още от Древността. През 1953 г. полезните бактерии получават името „пробиотици” – което в директен превод означава бактерии за живота (от лат. pro-за и bios-живот). Пробиотиците са живи микроорганизми, които приети в адекватно количество, оказват благоприятно въздействие върху здравето на приемащия ги.


Днес киселото мляко се е превърнало в неотменна част от менюто на съвременния човек. Освен вкусно, то е и източник на калций, полезни бактерии, аминокиселини и мазнини. И до днес различните народи консумират традиционни храни, които са преминали през процеса на ферментация - кефирът за Русия, киселото зеле за Германия и Източна Европа, кумисът за Азия, ласи в Индия, маслините в средиземноморските храни, ферментиралата риба за Корея и Япония и други.


Кефирът представлява ферментирала млечна напитка, получена след процеса на коагулация на прясно мляко (овче, краве, козе), с помощта на кефирни зърна. Киселото зеле и другите зимни туршии са едновременно богати на пробиотици и органични киселини.Комбуча е набираща популярност напитка, която се получава от ферментацията на черен или зелен чай. Когато се постави в чаена инфузия, гъбата комбуча започва да се развива и чрез естествен процес на ферментация превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид, поради което самата напитка е газирана.


NEWS_MORE_BOX


Престоялите в саламура маслини също са отличен източник на пробиотици. Саламурата създава подходящи условия за разрастване на колониите им, стига тя да не съдържа консерванти, оказващи отрицателен ефект върху бактериите.


Кимчи е едно от основните традиционни ястия в корейската кухня. То представлява ферментирали зеленчуци (основно зелеви листа), към които се добавя богата гама подправки (чесън, червен пипер, лук).


Най-добрият начин за набавяне на пробиотици е приемът им с храната. Те имат важно място в чревното здраве, а както е казал Хипократ „Всички болести започват от червата“.