Енергийните напитки повишават кръвното налягане и могат да доведат до премени в сърдечния ритъм.

Енергийните напитки са безалкохолни с високо съдържание на кофеин - над 150 mg/l. Имат стимулиращ ефект и съдържат поне една от съставките таурин, витамини, както и други субстанции с хранителен или физиологичен ефект като глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатин, растителни екстракти (гуарана, мате, акация, жен-шен, гинко билоба) и др.

В ново проучване изследователи анализират данните от предишни седем. Те установяват, че 93 от доброволците, консумиращи по 2 кена енергийни напитки са имали неравномерен сърдечен ритъм. Систоличното кръвно налягане се е покачило с 3,5 пункта над нормалната граница. Това може да увеличи риска от появата на инфаркт, аритмия или друг сърдечносъдов проблем.

Все още не е ясно дали съдържанието на кофеин или някои от другите компоненти в енергийните напитки са причината за промените в сърдечния ритъм или комбинацията от двете.

Производителите на енергийни напитки оборват тези твърдения и обясняват, че количеството на съставките е съобразено с безопасността на потребителите и че проблемът се получава от прекалената консумация или комбинирането им с алкохол и опиати.

Резултатите и заключенията от проучването са представени на среща на American Heart Association в Ню Орлиънс.