Проучвания сочат, че екстрактът от гроздови семена може да предотврати кожните тумори, рака на гърдата, дебелото черво, белия дроб и на простата.

 
Предишни изследвания показват също, че екстрактът от гроздови семена съдържа полифеноли, като най-концентрираният полифенол, се нарича проантоцианидин. Той се намира в обвивката и в сока на гроздето, но е с най-висока концентрация в семената.


Мощен фитохимикал, който се концентрира във външната част на тъмночервеното грозде, е ресвератролът. Той има антибактериално и противогъбично свойство. Доказано е, че ресвератролът намалява честотата на туморите и блокира биологичните съединения, стимулиращи рака.


 
Направено е тестване върху животни, с което се доказва, че локалното приложение на екстракт от гроздово семе върху тумори, намалява тяхното количество и размери. Също така той предотвратява превръщането на кожни папиломи в карциноми.


Според някои изследвания използването на екстракта от гроздови семена е по-ефективно при туморни образувания, отколкото някои видове химиотерапия за елиминиране на раковите клетки. Така се осигурява целенасочено действие срещу туморните съединения, а здравите клетки остават неповредени.

 

NEWS_MORE_BOX


Не е ясно дали повишената консумация на грозде може да доведе до същите ползи, както използването на екстракта от гроздови семена. Здравословните ползи в пресния плод са ограничени, тъй като рядко се ядат семената. Полезните съставки са ефективни, когато се консумират в умерени количества за по-продължителен период от време. Така че внезапното увеличение на консумацията от грозде след диагностика на рака, е малко вероятно да го излекува, но може да увеличи имунитета, за да се пребори с него.


Екстрактът от гроздови семена помага и при сърдечносъдови заболявания, хипертония, висок холестерол, заболявания на очите, свързани с диабета, забавя стареенето, намалява отоците, предотвратява бактериалните и вирусните инфекции като вагинална кандидоза, спира косопада и контролира кръвната захар. Ефективен е и при артрит, тъй като увеличава костната плътност и сила и намалява болката в ставите.

 

Преди приема на екстракта от гроздови семена, се препоръчва и консултация с лекар, тъй като той съдържа някои странични ефекти.