Младите соеви зърна, които са набрани преди да узреят и да се втвърдят са известни като едамаме. В магазините могат да се намерят в черупки или без тях, замразени или пресни. Те не съдържат глутен и са нискокалорични, не съдържат холестерол и са отличен източник на протеини, желязо и калций. Едамаме може да бъде отличен източник на протеини за хората, които спазват вегетариански режим на хранене.

 

Едамаме е продукт, който може да се използва за приготвяне на супи, салати или като гарнитура. Хората, които са алергични към соеви продукти не трябва да го консумират.


 

Хранителни факти за едамаме. В 150 г зрънца едамаме се съдържат 180 калории приблизително 18 г протеин, 8 г мазнини, 13 г въглехидрати, 98 мг калций, около 3,5 г желязо и други минерали като магнезий, фосфор, калий и т.н.

 

Има ползи, които едамаме предоставя на организма ни при редовната консумация.


Намалява риска от менатални заболявания при възрастните хора. Резултатите от географско-епидемиологични проучвания показват, че сред популациите, които консумират по-големи количества соя, има статистически по-малка вероятност за възникване на свързани с възрастта психични разстройства.

 

Превенция над сърдечносъдовите заболявания. Консумирането на соеви протеини като алтернатива на животинските води до понижени нива на LDL (лошия) холестерола. Това от своя страна намалява риска от атеросклероза, повишено кръвно налягане и съдови инциденти.

 

Редовната консумация на соевия продукт понижава нивото на хомоцистеин в кръвта. Високите нива на аминокиселината в тялото нарушават храненето на тъканите и органите и влошават състоянието на нервната и сърдечносъдовата система. В резултат на това те могат да попречат на производството на хормоните серотонин, допамин и норепинефрин. Тези хормони регулират настроението, съня и апетита.

 

Недостатъчните количества желязо в диетата могат да повлияят енергоразхода на организма. Дефицитът на желязо често е съпроводен от умора и липса на тонус. Едамаме заедно с лещата и спанака са добър източник на нехемово желязо.


Едамаме е източник на изофлавоноиди. За тях се знае, че подобряват костното здраве и подържат минералната плътност на костите по време на менопауза. Като соев продукт, едамаме повлиява и другите симптоми на менопаузата.

 

Депресия. Едамаме е източник на фолати, което може значително да подобри депресивните състояния.