Лецитинът е често срещана добавка в хранителните продукти под името E322 и представлява полезно, здравословно съединение - радва се на голяма популярност в хранителния режим при третиране на висок холестерол и биполярни разстройства.
 
Въпреки това научните изследвания не винаги подкрепят теорията за неговата здравословност и екип диетолози предприемат тестове в тази насока. Учени от Langone Medical Center са изследвали ефекта от лецитинови добавки и храни, богати източници на лецитин. Те споделят любопитни резултати.
 
Лецитинът се набавя основно от храни като яйца, соеви зърна, фъстъци, слънчогледови семки и телешки продукти. Макар тези храни да са съставени основно от белтъчини, лецитинът не е белтък. Съставен от множество типове молекули, като глицериди и наситени мастни киселини, лецитинът е твърде комплексен, за да попадне само в една група. Д-р Бернард Жуай, ръководител на екипа, отбелязва, че лецитинът трябва да се разглежда като сложна смесица от електрически заредени мазнини, като фосфолипидите – групамазнини, съдържащи фосфор. Фосфатидилхолин е основният фосфолипид и активен компонент на лецитина.
 
Съединението играе ролята на кофактор в човешкия метаболизъм. Кофакторът е субстанция, от която се нуждаят ензимите, за да функционират правилно и да поддържат здравословния метаболизъм. Ензимите са протеини, а някои от лецитиновите компоненти като холин, иноситол и линолеева киселина са им нужни като кофактори. Чрез холина например, тялото и ензимите му синтезират жизниноважното съединение ацетилхолин. Чрез него се предават нервните импулси, без които нормалната мозъчна функция е невъзможна.
 
Лецитинът често се свързва със съединения в храните. В яйцата образува фосфолипидния комплекс виталин, който спомага за свързването на бетъци и здравината на клетчните мембрани. Други храни, с които лецитинът образува полезни съединения, са млякото и свежите плодове и зеленчуци
NEWS_MORE_BOX
 
В хранителната индустрия лецитинът е използван като емулгатор - съединение, което свързва храната и стабилиза субстанции, които обикновинно не се свързват добре, като вода и мазнини. По тази причина, той се добавя към маргарин, шоколад, печени и сурови тестени изделия и в някои пестициди и бои. Според  законодателството на Европейския съюз и десетки достоверни научни изследвани то е нетоксично съединение, подходящо за хранителна добавка. Добитият от соя лецитин е с научно доказани свойства да понижава кръвния холестерол и триглицериди, спомага за поддържането на добри нива на „добрия” HDL холестерол. Поради това си влияние, лецитинът се възприема като хранителен компонент, благоприятващ доброто кръвно налягане и предпазващ от хипертония.
 
Учените, водени от д-р Жуай, са на мнение, че лецитиновото съдържание в здравословните диети е достатъчно за набавяне на необходимата дневна доза и приемът на фармакологични лецитинови добавки е излишно и без полза.