Зад кода Е250 на етикета на храните се крие вещество, което е колкото ценено, толкова и отхвърляно в медицинските среди. Това е причина то да е одобрено за употреба като добавка към хранaта и в Европейския съюз, и в САЩ, но влагането му в храните подлежи на строг контрол по отношение на употребяваните количества.

 

Е250 е кодът, с който се означава натриевият нитрит (NaNO2). В естествената си форма той представлява цветложълтеникав прах с много добра разтворимост във вода. Означаването му с код Е и първа цифра 2 показва, че в хранителната индустрия натриевият нитрит се ползва като консервант за удължаване срока на годност на третираните храни и инхибиране растежа на опасни микроорганизми върху тях.


 

Натриев нитрит се ползва при обработка на месни и рибни хранителни продукти, подлагани на опушване, изсушаване или затваряне в консерва. Веществото има доказан консервиращ ефект, като унищожава няко болестотворни бактерии, евентуално попаднали върху месото или рибата. Е250 се прилага като гарант срещу развитие най-вече на бактериите от вида Clostridium botulinum. Те се развиват в безкислородна среда и отделят в храната смъртоносния ботулинов токсин, който може да предизвика ботулизъм.

 

Консервиращата роля на Е250 се допълва от способността му да инхибира окислението на мазнините в месните и рибни продукти и да ги предпазва от гранясване и влошаване на вкусовите качества. Тази много полезна за запазването на храната функция на натриевия нитрит се допълва от още едно негово полезно действие. Самостоятелно той се прилага в медицинската практика като противоотрова при лечение на натравяне с цианиди и други токсини.

 

Консумацията на високи дози натриев нитрит с храната обаче може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Това е причина ползването на Е250 като хранителна добавка да се строго регламентирано.

 

Леталната доза на прием на натриев нитрит при човека е около 70 мг на килограм тегло. Всяка близка до тази доза, приемана редовно с храната, може да провокира различни здравословни проблеми във всяка възраст . Доказано е, че прекаляването с храни Е250 може да доведе до:

 

NEWS_MORE_BOX
  • Хиперактивност, алергични реакции и стомашни проблеми при деца;
  • Метхемоглобинемия – състояние, при което се намалява капацитета на хемоглобина да пренася кислород и може да се развие анемия или хипоксия;
  • Формиране на канцерогенни продукти – установено е, че термичната обработка на храни, съдържащи Е250, може да доведе до формиране на т.нар. нитрозамини. Те реагират с ДНК веригите и предизвикват необратими увреждания (мутации), които може да доведат до ракови образувания;

 

Потенциалните опасни последствия от прекомерния прием на натриев нитрит, изисква етикетите на храните да се проследяват подробно от всеки потребител и да се лимитира консумацията на такива, съдържащи Е250.