Колкото и да ни се иска, трудно е да намерим хранителен продукт в супермаркетите, който да не съдържа в описанието на съставките поне едно от т.нар. Е-та. Законодателните мерки днес изискват максимално подробно описание на състава на процесираните храни и производителите за задължени да посочват всички изкуствени съставки в предлаганите от тях продукти.

 

Затова Е-тата вече имат неизменно присъствие върху етикета със съдържанието на всеки хранителен продукт.


 

И въпреки че сред съставките, означавани с Е и номер, има и доказано безопасни такива, ефектът на повечето от тях все още не е напълно изяснен. На този етап някои от тях дори се считат за опасни за здравето на потребителите.

 

Веществото, обозначавано върху етикетите като Е123, е боя, известна с наименованието амарант. Означава се така поради близостта си с цветовете на растението, носещо същото име, а по-известно у нас като щир. Е123 придава тъмночервено до лилаво оцветяване на продуктите, в които се добавя и не променя вкуса им.

 

Наложен първоначално в козметиката и текстилната промишленост, днес амарантът се ползва все по-широко и в хранителната индустрия. Установено е, че най-често той се включва в състава на захарни изделия (близалки, кексове и други сладкиши), желета, супи и др. Употребява се дори за потъмняване цвета на плодовете при консервирането им. В последните години Е 123 се ползва и за подобряване цвета на вина, ликьори и други алкохолни напитки.

 

Е123 е водоразтворимо вещество и наличието му в продуктите, които консумираме, може да се докаже лесно, ако водата се оцвети в червено след измиването им.

 

Разрешението за ползване на амарант в хранителната индустрия все още е въпрос на решения на локално ниво в отделните страни. Е123 се ползва свободно в Европейския съюз, но е забранен за употреба от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ като потенциален канцероген. Действието му в организма все още не е напълно изяснено, но се предполага, че то носи редица негативи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Клинични проучвания показват, че Е123 може да се асоциира с повишен риск от астма и екзема или с обостряне проявите на тези състояния. Има и данни, че храни, съдържащи амарант, провокират хиперактивност при децата.

 

До изясняване реалните опасности от постъпването на Е123 в организма е желателно продукти, които го имат в състава си, да се избягват или да се консумират възможно по-рядко.