Както всички добавки към храната, които се означават с Е и първа цифра 1, Е110 спада към групата на оцветителите. С този код в хранителната индустрия се означава специфично вещество, известно като „сънсет жълто“. Името му ясно подсказва какво оцветяване придава на продуктите, за чието производство се ползва.

 

Е110 се употребява в производството на лекарства, храни и напитки. Най-големи дози от него се ползват съответно в хранителната промишленост при производството на желета, сладоледи, сладкарски изделия, снаксове, сосове, сокове и нектари.


 

Именно такива продукти може да бъдат източник на високи дози Е110, които да имат негативни последствия върху здравето.

 

Най-потърпевши в случая са децата и подрастващите. По отношение на тази възрастова група Е110 се счита за потенциално опасна за прием добавка към храната. Като безопасен се сочи дневният прием на Е110 в рамките на 4 мг на килограм телесно тегло. Всяко количество над тази норма може да доведе до нежелани странични ефекти.

 

Свръхприемът на Е110 с храната се асоциира с негативни последствия за конкретни аспекти на детското здраве. Има данни, че във високи дози веществото може да провокира различни храносмилателни и стомашни проблеми – хранителна алергия, непоносимост към определени храни, подуване на корема и др. По-сериозни са обаче психо-интелектуаните последствия при децата. Според проучванията прекомерният прием на храни и напитки, съдържащи Е110, може да доведе до хиперактивност или хроничен дефицит на вниманието.

 

Допълнитлена опасност от страничните ефекти на Е110 идва от факта, че добавката често се ползва заедно с други оцветители, например с Е102 (тартразин) или Е123 (амарант) за постигане на по-плътни цветови нюанси при производството на храни и напитки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Е110 попада в група от няколко хранителни добавки, които през 2009г. са предложени за налагане на официална забрана за ползването им в страните от Европейския съюз. Тогава учени от университет в Саутхемптън, Англия, установяват, че забраната за ползване на Е110 в храните ще доведе до 30% намаляване на броя на децата, диагностицирани с хиперактивност или хроничен дефицит на вниманието. 

 

До забрана за ползването на Е110 в хранителната индустрия обаче не се стига и днес добавката е разрешена за употреба и в Европейския съюз, и в САЩ. Налице е все пак тенденция към налагане на нейни по-безопасни заместители и алтернативи. Освен това в много страни на етикетите на храните, съдържащи Е110, вече задължително се посочват възможните странични ефекти от прекомерния прием на добавката.