Тартразинът е химичното наименование на хранителната добавка Е102. Използва се за оцветяване на различни напитки, сладкиши, сладка и мармалади, корнфлекс, снакс, консервирана риба, сухи супи и други.


Тартразинът е синтетичен лимонено-жълт азокристал, добре разтворим във вода. Може да придава, както жълт, така и брилянтно син цвят на хранителните продукти. В комбинация с Е142 се постига зелен нюанс.


Химичният продукт може да причини различни алергични реакции, особено при хора, страдащи от астма или непоносимост към аспирин. Провокира астматични пристъпи при деца.


Консумацията на тартразин може да причини тревожност, мигрена, клинична депресия, замъгляване на зрението, кожни сърбежи, обща отпадналост, горещи вълни, чувство за задушаване, поява на лилави петна по кожата и нарушения на съня.


Тартразинът повишава риска от появата на туморни образувания на щитовидната жлеза, от увреждане структурата или броя на хромозомите. Води до хиперактивност.


Употребата на тартразин под каквато и да е форма е забранена в Норвегия и Австрия. В България се допуска в посочените храни, според Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните.