Джинджифилът намира широко приложение не само в кулинарството, но и при терапията на различни здравословни проблеми.

Още в древни времена индийците използват джинджифил за облекчаването на обикновена настинка, грип и кашлица.

Благодарение на противовъзпалителните си свойства се използва като болкоуспокояващо средство.

Джинджифилът е естествено средство за защита срещу стомашни киселини, подобрява функцията на стомашно-чревната система, премахва токсините и има газогонно действие. Консумацията му регулира храносмилателните ензими, подобрява асимилацията и транспортирането на хранителни вещества до тъканите на тялото

Когато се взима преди хранене, подправката подобрява апетита и стимулира храносмилането.

Богатото съдържание на полезни минерали като калций, фосфор, желязо, магнезий, мед, цинк и други превръщат джинджифила в средство от народната медицина.

Пресният сок от джинджифил е полезен за облекчаване симптомите на кашлица и простуда, тъй като отстранява жилавия секрет, главоболието и понижава температурата. Също така е подходящ за премахването на пигментни петна по кожата.

Аналгетичните и противовъзпалителните му свойства помагат за облекчаване болката при възпаление на ставите и артрит.

В китайската медицина чаят от джинджифил, приготвен с кафява захар, се използва при менструални болки.

Джинджифилът може да облекчи мигрена, което се дължи на свойството му да спира простагландините, предизвикващи възпаление на кръвоносните съдове и болка.