Ключът към здравословното хранене при децата се крие в многократното предлагане на разнообразие от полезни храни, което с времето повлиява на вкусовите предпочитания.

 

Това каза доц. Ружа Панчева от МУ-Варна по време на виртуален симпозиум, посветен на проблема с наднорменото тегло, затлъстяването и нискоенергийните подсладители, организиран от Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.


 

Тя обясни, че още в утробата бебето е повлияно на храненето на майката, особено през последните три месеца от бременността, когато поглъща между 500 и 1000 милилитра околоплодна течност на ден.

 

Така хранителните предпочитания на майката оказват влияние и на вкусовете на бебето.

 

Доц. Панчева посочи, че децата, чиито майки консумират храни като броколи, моркови и риба, имат по-голяма склонност да приемат тези храни след раждането си. Причините за това се крият в нюансирането на вкуса и аромата на кърмата.

 

Много деца първоначално отказват да опитат някои храни, но редовното им предлагане и търпението от страна на родителите предразполагат детето да ги опита след време.

 

Това, заедно с добрите навици на родителите, води до повишен прием на разнообразие от зеленчуци, плодове и други храни с различен от сладкия вкус, посочи доц. Панева.

 

Тя уточни, че темпераментът на детето също влияе върху вкусовите му предпочитания и разясни, че децата, които създават социални контакти с лекота, обикновено възприемат по-лесно и различни вкусове храни.

 

Децата имат вродено предпочитание към сладките храни отчасти заради сладкия вкус на кърмата и адаптираното мляко. Присъствието на захар в храната е сигнал за високо съдържание на калории, а сладкият й вкус има и доказан анестезиращ ефект. Приемът на сладка течност има болкоуспокояващ ефект дори при деца на 7-9 години, посочи доц. Панчева.

 

С времето приемът на сладки храни увеличава риска от редица хронични заболявания, подчерта тя.

 

За това говорят и последните оценки на ЕК, че около 2,8 млн. смъртни случая годишно в ЕС са в резултат на причини, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването. Те бяха цитирани от проф. Веселка Дулева, началник на отдел Храни и хранене в Националния център по обществено здраве и анализи.

 

Данни на СЗО показват, че от 1980 г. до сега затлъстяването се е удвоило по света и вече над 1 млрд. души страдат от наднормено тегло.

 

По изчисления на СЗО 35% от хората на възраст над 20 години имат наднормено тегло, а 11% са със затлъстяване.

 

Мащабите на проблема си проличават и в това, че 65% от населението на света живее в държави, където наднорменото тегло причинява повече смъртни случаи, отколкото недохранването.

 

Наднорменото тегло е петият рисков фактор, водещ до преждевременна смърт в света, а през 2011 г. 40 млн. деца по света на възраст под 5 години са били с наднормено тегло. Това подчертава важността на добрата култура на хранене и формирането на разнообразни вкусови предпочитания още в детството, завърши доц. Панчева.