Макар да бъдат поставяни редом до зеленчуците, доматите всъщност са плодове, чиито вкус не подхожда особено на плодовете. 
 
Един средно голям домат – приблизително 123 г, съдържа 22 калории; 0 г мазнини; 5 г въглехидрати, включително 1 г фибри и 3 г захар, и 1 г протеини. 
 
Червеният плод е богат източник на витамините A и C и фолиева киселина. Той съдържа и широк набор от полезни хранителни вещества и антиоксиданти, измежду които алфа-липоева киселина, ликопен, холин, бета-каротин и лутеин
 
Според някои изследователи алфа-липоевата киселина може да бъде от полза за контрола на нивата на глюкозата в кръвта, подобрява вазодилатацията и предпазва от развитие на диабетна ретинопатия. Изследователите твърдят, че алфа-липоевата киселина още може да съхрани мозъка и нервната тъкан. 
 
Ликопенът е антиоксидант, който придава червеният цвят на плодовете. Холинът подпомага съня, когнитивната функция и паметта, както и за мускулите. Съединението е полезно още за поддържането на структурите на клетъчните мембрани, както и за процеса, свързан с предаването на нервните импулси. Подпомага усвояването на мазнините и намалява хроничните възпалителни процеси в организма. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Тъй като са отличен източник на важния витамин C и други антиоксиданти, доматите помагат за елиминирането на свободните радикали в организма, за които се знае, че имат принос за развитието на раковите заболявания. 
 
Най-характерното съединение в доматите – ликопенът, се свързва с понижен риск от развитие на рак на простатата. Това се посочва в данните на няколко проучвания. Изследователите заключават също, че сред младите мъже хранителният режим, богат на бета-каротин, също може да има защитен ефект срещу рак на простатата.