Въпреки че всеобщото мнение гласи, че доматът е зеленчук, той всъщност е плод, а богатото му съдържание на хранителни вещества го прави изключително полезен за здравето. 
 
Консумацията на домати спомага за понижаването нивата на холестерола, който е основният фактор за сърдечните заболявания. Доматите съдържат редица витамини и антиоксиданти, които го понижават. Те са богати още на ликопен, който подобрява сърдечното здраве. 
 
Съдържанието на антиоксиданти в доматите, както и противовъзпалителните му свойства, ги правят подходящо средство за превенция на рака. Свободните радикали често взаимодействат с други молекули, а в резултат се стига до развитие на тумори. Важно е да се консумират храни, богати на антиоксиданти, за да се предотврати това увреждане - например домати. 
 
Червеният вкусен плод е с изключително ниско калорийно съдържание – 100 г съдържат само 18 калории. Освен това, доматите са богати и на фибри, които имат „способността“ да засищат. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Фибрите, както и водата в доматите, предотвратяват констипацията, като помагат за прочистване на дебелото черво. 
 
С течение на времето кожата е подложена на увреждането, вследствие на свободните радикали, което води до поява на фини линии и бръчки. Срещу това увреждане могат да противодействат антиоксидантите, които се съдържат в домата. В този смисъл той може да запази младежкия вид за по-дълго. 
 
Плодът също така е и богат източник на витамин А, който помага за предотвратяването на зрителни нарушения, като макулна дегенерация, свързана с напредването на възрастта.