Няма спор, че цигарите провокират дългосрочни увреждания на белите дробове и най-успешният начин за превенцията им е отказването от тютюнопушенето. Има обаче и някои мерки, които заклетите пушачи може да предприемат за намаляване и дори компенсиране на част от щетите, причинени от цигарения дим.

 

Резултатите от специално проучване, посветено на здравето на дихателната система, показват, че правилното хранене може да забави разрушителните за белодробното здравe процеси при пушачите.


 

Особено полезни в това отношение се оказват доматите и ябълките.

 

Научен екип от университета Джон Хопкинс в САЩ установява, че редовната консумация на домати и ябълки значително забавя дегенеративните процеси в белите дробове на пушачите в дългосрочен план. Позитивният ефект се асоциира със специфични вещества в състава на тези хранителни продукти.

 

Проучването се фокусира около изследване състоянието на белите дробове при 650 човека, страстни пушачи, за период от 10 години. В началото и в края на десетгодишния период на всеки от тях са изършени 2 обстойни пулмологични прегледа за установяване измененията в белите дробове с хода на годините. Проведени са и спирометрични тестове за установяване на белодробния обем и качеството на дишането.

 

След обработка на резултатите и съпоставяне хранителните режими на участниците е установено, че тези, които редовно се хранят с домати и ябълки, имат най-слаби поражения върху белите си дробове.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Белодробната функция неизменно отслабва след 30-годишна възраст с различна интензивност в зависимост от общото здраве, хранителните навици и начина на живот на всеки човек. Повишената консумация на домати и ябълки може да помогне за забавяне на тази тенденция и най-вече за намаляване пораженията, причинени от вредни навици като пушенето.

 

Предстоят по-задълбочени изследвания за установяване конкретните причини точно тези два хранителни продукта да влияят толкова позитивно на здравето на белите дробове. За момента се подозира ключовата роля на ликопена в доматите – силен антиоксидант, придаващ им червения цвят. Той се асоциира и с намаляване риска от сърдечносъдови заболявания и проблеми с простатата при мъжете.

 

Ясно е едно – редовната консумация на пресни домати и ябълки, минимално третирани с торове и опасни химикали, е много удобно средство, което в никакъв случай няма да навреди, а може да помогне на пушачите да компенсират част от вредите, които сами си причиняват.