Черният шоколад е от храните, съдържащи богат асортимент от нутриенти, които са много полезни за здравето. Направен от какаови зърна, черният шоколад е богат източник на антиоксиданти. Много проучвания потвърждават, че черният шоколад (не обработения с добавена захар млечен шоколад) може да подобри здравето ви да намали риска от сърдечни заболявания.

 

Тъмният шоколад е храна с висока хранителна плътност. Ако си намерите висококачествен тъмен шоколад с високо съдържание на какао – 70-80%, то в 100 гр продукт се съдържат следните хранителни вещества:


 

-    Около 11 гр фибри
-    67% от дневните нужди за желязото
-    58% от дневните нужди за магнезий
-    89% от дневните нужди за мед
-    98% от дневните нужди за манган
-    Също и високи количества калий, фосфор, цинк и селен

 

Разбира се 100 грама тъмен шоколад на ден са сравнително голямо количество и не е храна, която може да се консумира ежедневно. В тези 100 гр шоколад има около 600 кал заедно с умерено количество захар. По тази причина и черният шоколад трябва да се консумира внимателно

 

Една от храните, съдържащи най-много антиоксиданти. В едно от многото проучвания относно черния шоколад се казва, че какаото и шоколадът имат повече антиоксидантна активност, полифеноли и флавоноиди от всички други пресни плодове като боровинки, акай и други храни, познати като антиоксиданти.

 

Черният шоколад подобрява реологичните (течливостта) свойства на кръвта и понижава кръвното налягане. Флавоноидите в черния шоколад тонизират стените на кръвоносните съдове и ги стимулират да произвеждат азотен оксид, който има съдоразширяващ ефект. Той изпраща сигнали до кръвоносните съдове и ги кара да се отпуснат. По този начин се намалява налягането, което кръвта оказва върху тях.

 

Тъмният шоколад повлиява нивата на холестерол – повишава добрия (HDL) и понижава лошия (LDL) холестерол. По тази причина редовната консумация на черен шоколад може да намали риска от сърдечни заболявания. Има данни, че LDL-холестерола реагира със свободните радикали, което прави лошия холестерол реактивен, а това е предпоставка за увреждане на кръвоносните съдове. Антиоксидантните свойства на черния шоколад се вписват чудесно при такива обстоятелства. Както всяка храна, обаче и с тъмния шоколад не бива да се прекалява.