Най-голямото предизвикателство пред всеки родител е да отгледа здраво, уверено, спокойно и готово за предизвикателствата на света дете. И въпреки грижите, усилията и любовта, които ежедневно получават малките, родителите се провалят в най-важната битка – тази за здравословното хранене.


Често добрите намерения около масата потъват в забързания делник, тягостни ангажименти и родителите лесно губят битката да бъдат пример у дома в изграждането на здравословни хранителни навици за най-важните членове на семейството – децата. Хапване „на крак“ до мивката, поглъщане на вечерята, говорейки по телефона, поръчване на храна за вкъщи... Децата първи засичат всички тези малки грешки и попиват. И следват. 


А статистиката по темата е стряскаща - едно от четири деца в ЕС е с наднормено тегло, а 50% от децата в училищна възраст са физически неактивни. Европейско проучване от 2018 г., проведено в шест държави, включително и в България, показа, че децата от 6- до 9-годишна възраст прекарват 26 часа седмично пред екрана. Всичко това пренатоварва нервната им система и краде от съня им. В същото време децата от 6- до 9-годишна възраст консумират храни с повишено съдържание на мазнини, на захар и сол, а тийнейджърите -  енергийни напитки, пълни с кофеин и много захар.Така че наред с въпросите какво и как да консумираме, съвременният родител трябва да отговори и на нарастващата нужда от добър модел за подражание по отношение на храненето. Това на пръв поглед невинно условие се оказва препъни камъка в много семейства, които обичайно вечерят пред телевизора, таблета или всеки грабва по нещо от хладилника и потъва в стаята си.


Има ли обратен път. Разбира се, че да. Трябват обаче усилия и постоянство, защото постигнатото днес, остава за цял живот.

 

Цялото семейство в кухнята

Това е най-важното условие, което не само изгражда добри хранителни навици, но помага на семейството и да общува пълноценно. Често както родителите, така и децата са затрупани от задължения, уроци, спорт, и на практика храненето у дома се превръща в „нашето време“. 


„Ако децата ви виждат как приготвяте домашна храна, а не я поръчвате, по-вероятно е да правят същото и когато пораснат и поемат по своя път“, казва хранителния специалист Даяна Райс. Още по-добър вариант е децата да бъдат включени в процеса на приготвяне на храната – това ще им позволи да се запознаят с продуктите, да се усетят полезни и не на последно място – ще изгради доверие у дома.

 

Заедно на масата

Колко пъти сте стояли на кухненския плот, изпивайки чаша кафе или похапвайки набързо сандвич? Полагането на усилия да се храним заедно като семейство е от съществено значение. Защото храненето заедно е много повече от споделяне на храна.


„Тази практика помага на децата да развият умения за разговор и слушане. И е още един шанс да се поинтересувате какво се случва в живота им“, казва още Райс. Освен това храненето заедно е подходящ момент родителите също да споделят и собствените си радости и тревоги.

 

Без екрани

Правилото „без екрани“ на масата е всички - от родител до тийнейджър. Няма фейсбук статус, снимка в Инстаграм или туит по-важен от времето заедно!

 

Не пропускайте хранене

Големите паузи в ежедневния режим на хранене пречат за поддържането на здравословно тегло и най-често водят до преяждане с неподходящи храни. Доказано е още, че пропускането на хранене влошава вниманието и краткосрочната памет, което не е никак добро за претрупаните от уроци подрастващи.

 

Здравословна хапка за всеки

Ако родителите се мръщат при вида на купа с цвекло или парче пъпеш, то гарантирано и децата ще го направят. Дежурното „не ми харесва“ обикновено започва от детството и запазва трайна позиция в отношението към определени храни и в зряла възраст. 


Добър вариант е, ако всеки положи усилие на масата да опита здравословна храна, за която твърди, че не харесва. Понякога само една хапка може да предизвика съвсем нови усещания.

 

Бавното хранене

Според проучване, публикувано през декември 2015 г. в сп. „Педиатрично затлъстяване“, децата, които се хранили бавно, с паузи от по 30 секунди между всяка хапка, са загубили средно 3,4 % от телесното си тегло. Дългогодишният изследователски проект доказва също, че децата, които пък са се хранили набързо са увеличили теглото си с цели 12,6 %. Известен факт е, че при бавното хранене се поглъщат по-малко калории, като то предизвиква усещане за пълнота и изпраща сигнали до мозъка за ситост. 
 

Източник: Еverydayhealth