Старателно сготвената храна е най-сигурният начин да се унищожат микроорганизмите, а и да се насладим на вкусовете на продуктите.

 

Съвети за готвене на меса, риба и яйца. Първото нещо, по което се ориентираме за това дали храната е сготвен, е цветът ѝ. Понякога това може да ни заблуди. Грилованото месо, особено пилешкото, изгаря твърде бързо отвън, докато отвътре все още е сурово. Единственият начин, с който можете да сте сигурни, че месото е идеално сготвено е да използвате готварски термометър.


 

Пробвайте храната на няколко места, за да сте сигурни, че е сготвена идеално и не забравяйте да измиете термометъра след като сте го използвали.

 

Ето и препоръчителните температури за приготвянето на някои меса:

 

  • Говеждо, агнешко, телешки стекове се пекат на 62,7° C до степен мидиъм реар и на 71° С до степен мидиъм.
  • Телешка кайма, свинско месо и пържоли, ребърца, ястия с яйца се готвят на 71° С.
  • Пуешко, пилешко с плънка се готви на температура около 74° С.
  • Пилешки и пуешки гърди – 76,7° С.
  • Цяло пиле или пуйка, както и пилешко или пуешко бутче се пече при температура около 82° С.

 

Ако нямате термометър можете да разпознавате готовността на храната и по други критерии. Не яжте кюфте, ако разрязвайки го, то е розово отвътре.

 

Избягвайте да готвите в микровълновата фурна. Този тип готвене е бързо и удобно, но е много неравномерно. На места могат да останат несготвени участъци, откъдето бактериите могат да започнат да се развиват. За добри резултати при готвенето с микровълнова фурна, разбърквайте храната по време на термичната обработка или завъртайте месото от всички страни. Когато готвите меса, ако разполагате с готварски термометър, проверете температурата на месото на няколко места, тъй като температурата може да варира.

 

Сурови и полусурови (мариновани) рибни деликатеси като суши, сашими и т.н. са привлекателни, но безопасността им не може да бъде гарантирана. Съветите на здравните власти относно приготовлението на храните е винаги рибата да бъде старателно сготвена. След като е добре сготвена, рибата има бяло месо, което лесно се отделя с вилица.

 

Повечето суши ресторанти не могат да гарантират за безопасността на храната си. Рибата, която се използва за суши трябва да бъде светкавично замразена до минус 35 °С или по-малко градуси за поне 15 часа или да бъде замразена при – 20 °С за 7 дни. Това е начинът, по който могат да бъдат убити всички микроорганизми, които могат да се намират в рибата. За съжаление замразяването не убива бактерии и вируси.

 

По тази причина яденето на сурова риба носи рискове и за това Американската агенция по храните и СЗО съветват хора с компрометирана имунна система, деца, бременни жени и възрастни хора да избягват приема на сурова риба.

 

Имате ли спомени от детството как облизвате бъркалките на миксера след като майка ви е правила смес за кекс? Оказва се, че това е една погрешна и небезопасна практика. Това е така, защото в приготовлението на кекса участват сурови яйца. По данни от статистики една трета от кокошите яйца в Съединените щати са заразени със салмонела. У нас - не се знае.

 

За това експертите по безопасност на храните съветват да готвите яйцата, докато белтъкът и жълтъкът станат твърди. За да получим твърдо сварени яйца, те трябва да врат между 7 и 12 минути. При пържените яйца готвенето трябва да продължава поне 3-4 минути от едната страна и 1-2 минути от другата страна. Добре сготвените бъркани яйца не трябва да бъдат течливи. Ако използвате яйца в приготвяне на храни (супи, бульони, сосове) и печива, уверете се, че температурата на съответната храна достига поне 70 °С.

 

Бзопасността на храните и на здравето ви зависи изцяло от вас. Бъдете внимателни при готвенето на месо, риба и яйца. Уверете се, че те са сготвени правилно, достигайки точната температура, но също са били съхранявани правилно преди да започнете тяхната термична обработка.