Американски учени предупреждават, че честата консумация на колбаси и преработени месни продукти повишава риска от онкологични заболявания.

 

Добавките като натриев нитрит, оцветителите и големите количества сол, които се използват в месопреработването повишават риска от рак на пикочния мехур с близо една трета, предупреждават експерти.


За да потвърдят хипотезата си, американските учени провели изследване сред  близо300 000 доброволци от двата пола на възраст между 50 и 71 години. Участниците преминали през медицински прегледи и отговаряли на въпроси свързани с хранителните им навици.

 

Било установено, че при хората редовно консумиращи обработени месни продукти, риска от рак на пикочния е с 30% по-висок.

 


Веществата, които придават добрия търговски вид и вкус на колбасите реагират със стомашните киселини и  формират канцерогенни вещества по време на храносмилателните процеси.

 

Освен риска от онкологични заболявания, редовното хапване на наденички и бекон  увеличава с цели 42% опасността от сърдечно-съдово заболяване, и с 19% повишава риска от диабет.

 
Сравнявайки съдържанието на наситени мазнини и холестерол в пресните червени меса и в колбасите, които се предлагат на пазара в САЩ, експертите установили сходни стойности
 

 

Според експерти,  вредата от ежедневното хапване на колбаси се дължи на факта, че в преработените меса се съдържат 4 пъти повече сол и 50% допълнително нитрати.

 
Лекарите напомнят, че богатата на сол диета е една от основните причини за повишаване на кръвното налягане и фактор за сърдечно-съдови заболявания. Освен това консервантите в колбасите на базата на нитратите са фактор за атеросклероза /удебеляване на стените на големите артерии/.

 
Авторите на изследването призовават хората да внимават какво месо консумират.