Дивият лук е храна с висока хранителна плътност. Това означава, че в него се съдържат високо количество витамини, минерали и антиоксиданти и в същото време той е с ниско съдържание на калории. 
 
В количеството от една супена лъжица див лук има 1 калория; 0 г мазнини, 0 г протеини и 0 г въглехидрати и удовлетворява 3% от дневната нужда на организма от витамините А и C. 
 
В споменатата порция от лука могат да се открият още витамин К, фолиева киселина, холин, калций, магнезий, фосфор и калий, но в по-малки количества. 
 
Тези зеленчуци са обект на засилени изследвания относно борбата им с раковите заболявания, по-конкретно при стомаха и дебелото черво. Макар точният механизъм, поради който храната е полезна срещу рака, да не е ясен, според някои от хипотезите те се дължат на потискане растежа на тумора и мутагенезата и предпазване от образуване на свободни радикали. 
 
В проучване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, изследователите проследяват връзката между консумацията на зеленчуците от рода Лук и развитието на рак на простатата
 
Установява се, че мъжете, при които консумацията на такива зеленчуци е най-висока, рискът от рак на простатата е най-малък. 
NEWS_MORE_BOX
 
Холинът в дивия лук е важен хранителен елемент, който подпомага съня, движението на мускулите, ученето и паметта. Холинът помага и за поддържане структурата на клетъчните мембрани, както и в предаване на нервните импулси. Подпомага още усвояването на мазнините и намалява хроничните възпаления. 
 
Фолиевата киселина в дивия лук може да бъде от полза срещу депресията, тъй като предотвратява излишното натрупване на хомоцистеин в организма. Той възпрепятства достигането на кръв и хранителни вещества до мозъка. 
 
Излишното количество хомоцистеин пречи на синтеза на хормоните допамин, серотонин и норепинефрин, които регулират не само настроението, но също така и съня и апетита.