Дюлята е плод, съдържащ доза хранителни вещества, важни за здравето на някои органи. Този ароматен плод съдържа витамин А, В, С и минералите мед, калий, селен, калций, фосфор, магнезий, желязо и фибри. Слави се с ниско съдържание на мазнини, но с богатството си от органични съединения и фитонутриенти. Полезните хранителни вещества на плода, го правят изключително полезен.


Дюлята притежава антивирусни свойства

Според изследвания дюлята е плод, богат на антивирусни свойства. Фенолите и антиоксидантите, които притежава тя, имат анти-грипен ефект. Дюлята също помага на тялото да се предпази от алергии, дим и други болестотворни патогени.


 

Дюлята третира болката в гърлото и кашлицата

Сушените семена на дюлята са отлично лекарство за лечение на проблеми с гърлото като дрезгавост, болки и други подобни състояния. Те са много ефективни и за кашлица, когато се сварят под формата на чай.

 

Дюлята помага за контрола на алергичните реакции

Плодът е добре известен със способността си да управлява алергичните реакции. Когато се прилага върху кожата може да облекчи кожни проблеми като симптоми на дерматит. Високото съдържание на витамин С спомага за контрола на възпалението и подобряване на външния вид и здравето на кожата.

 

Дюлята предотвратява рака

Високото съдържание на фитонутриенти и фенолни съединения, намерени в дюлята, се считат за ефективни при елиминирането на свободните радикали в организма, които са свързани с мутация на клетки. Благодарение на антиоксидантите, които дюлята притежава, рискът от развитие на различни форми на рак намалява.

 

Дюлята облекчава симптомите на стомашни неразположения

Дюлята е чудесен плод, който облекчава разстроения стомах. Когато се комбинира с мед, дюлята помага за бързото излекуване на диария, колит, чревни проблеми и запек. Сиропът ѝ пък се използва като лек за хемороиди.

 

Дюлята се грижи за кожата

Високото съдържание на витамини и антиоксиданти в ароматния плод поддържат здравето на кожата. Антиоксидантите спомагат за намаляване на щетите, причинени от свободните радикали, като намаляват бръчките и предпазват кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

 

По отношение на консумацията се препоръчва избягването на зелените и неузрели дюли, тъй като са горчиви и негодни за консумация. Смачканите и преминалите плодове пък нямат аромат, затова и те не се препоръчват. Дюлите са най-свежи до 7 дни от откъсването им.