Динята, освен че е вкусна и разхлаждаща, е и с богато съдържание на хранителни вещества, които благоприятстват здравето на организма. Ето няколко причини, поради които редовно да хапваме диня...
 

Полезна е за кожата

С течение на времето кожата започва да губи колаген, което е сред основните причини за появата на фини линии и бръчки. Динята е с богато съдържание на бета-каротин, който противодейства на уврежданията на клетките
 
Консумацията на количеството от около 180 г диня осигурява на организма 20% от ежедневната му нужда от витамин C, който помага за изграждане и поддържане на колагена – основен структурен протеин в кожата. 
 

Намалява риска от инсулт

Динята дължи червения си цвят на съдържанието на мощния антиоксидант ликопен. Неговите количества са по-големи в този плод, в сравнение с доматите. 
 
Консумацията на храни, с богато съдържание на този антиоксидант, понижава опасността от инсулт с 20%. От данните на проучване става ясно, че хората, при които нивата на ликопен са най-високи, са с 55% по-малко склонни да бъдат засегнати от инсулт. 
 
Антиоксидантът подобрява функцията на кръвоносните съдове и защитава от уврежданията, причинени от „лошия“ холестерол в кръвта.
NEWS_MORE_BOX
 
Подсилва защитните функции на организма
 
Отново благодарение на мощния антиоксидант, динята подсилва и имунната система, поради което е полезна и срещу летните вируси. В данните на все повече проучвания се посочва, че ликопенът помага и за унищожаване на раковите клетки. 
 
Според изследователи антиоксидантът потиска растежа на раковите клетки при рак на гърдата, има и данни, че той играе важна роля и в предотвратяване развитието на рака на простатата
 
За разлика от други плодове и зеленчуци, динята може да се съхранява в хладилник в продължение на 7 дни, преди да намалее съдържанието на ликопен в нея.