Ефектът се дължи на веществото цитрулин, което се съдържа в месестата част и кората на динята. Когато се консумира в големи количества, цитрулинът задейства ензими в тялото, отговорни за отделянето на аргинин. Това е аминокиселина, която подпомага дейността на сърцето, обмяната на веществата и участва в имунната защита на организма.


 

 

Аргининът води до увеличаване на азотния окис, който от своя страна намалява напрежението в кръвоносните съдове. По подобен начин приемът на виагра подобрява еректилната функция. Все пак консумирането на диня няма ефекта на медикамента, защото тя не съдържа такава концентрация на субстанцията, но не е за подценяване фактът, че води до намаляване на напрежението в кръвоносните съдове без да се използват лекарства. За постигане на този ефект е необходимо да се изядат 6 резена от плода.

 

 

С това полезните свойства на динята не се изчерпват. В този плод се намират намират едни от най-важните естествени антиоксиданти, които имат отношение в профилактиката срещу редица заболявания като астмата, рака на колона, ревматоидния артрит. Консумирането на диня се препоръчва и при ангина, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми.
  

 

Динята е естествен източник на витамин С и витамин А, предимно във вид на бета-каротин. Богата е на витамини от групата В, необходими за производството на енергия. По-високо е съдържанието на витамин В6, както и на витамин В1 и магнезий.
 

 

Добре узрялата червена диня съдържа ликопен, силен антиоксидант, каротиноид, който неутрализира свободните радикали, отговорни за окисляването на холестерола и натрупването му по стените на кръвоносните съдове. Това негово свойство го прави подходящо средство при превенцията на сърдечно-съдови заболявания и рак на простатата. Съдържанието на ликопен в динята в сравнение с всички останали плодове и зеленчуци, е най-високо.
 

 

Динята е добър източник на тиамин, калий, натрий и магнезий, които участват в основни физиологични процеси в организма.
Заради повишеното потоотделяне през летните месеци организмът губи  много натрий и калий, което може да се компенсира чрез редовното консумиране на плода.
 

 

Динята "охлажда", което се дължи на цитрулина.  Тази съставка води до подобряване дейността на отделителната система и изхвърлянето на вредни вещества чрез урината. Съдържанието на цитрулин е най-високо в жълтите месести сортове.
 

 

Заради високото съдържание на вода, динята хидратира организма и балансира ефекта на напитки като кафето, които имат обратния ефект. Действа диуретично.
 

 

Трябва да се има предвид обаче че динята съдържа захар, което обяснява нейния енергизиращ ефект, но това я прави неподходящ плод за хора с диабет.