Пиенето на диетични безалкохолни напитки ни прави склонни към напълняване, констатират учени.

 


Съществува теория, според която тялото използва вкуса за регулиране на глада, а изкуствените подсладители нарушават този механизъм.


 


При спазването на диетичен режим например не е препоръчително консумацията на диетична кола, тъй като приемът на такива напитки увеличава апетита, уточняват експерти.

 


Според проучвания изкуствените подсладители в нискокалоричните течни продукти са причина за увеличаване на нивата на кръвната захар с течение на времето.

 


Проучване сред близо 500 души сочи, че тези, които пият всекидневно безалкохолни напитки, увеличават размера на талията си за период от 10 г. с 70% повече, отколкото тези, които не приемат нискокалоричните течности. А хората, които пият 2 или повече нискокалорични напитки на ден имат около 5-кратно увеличение на талията, показват резултатите.

 


Различията се наблюдават дори и след отчитането на други фактори като възраст, образование, тютюнопушене, нива на физическа активност и наличието на заболявания като диабет.
 


Абдоминалното затлъстяване се смята за особено опасно и е свързано с множество здравословни проблеми като диабет, сърдечни заболявания, болест на жлъчния мехур и рак на гърдата, казва епидемиологът проф. Елена Хазуда.

 

 

NEWS_MORE_BOX


Други учени правят експеримент, при който наблюдават хора, предразположени към диабет, в чиито хранителен режим включват изкуствени подсладители.

 


След три месеца наблюдения участниците, които приемат изкуствени подсладители чрез храната и течностите, имат значително по-високи нива на кръвна захар, в сравнение с тези, които не консумират подобни продукти.

 


Проучване сред 3700 души, проведено в продължение на 8-годишен период, откри, че редовните потребители на нискокалорични газирани напитки имат наднормено тегло, в сравнение с хората, които не пият този вид течности.

 


„Не трябва да бъде насърчавано пиенето на т. нар. диетични напитки, защото те могат да имат по-малко калории, но не и по-малко последици за здравето от напитките, съдържащи повече захар. ”, уточнява проф. Елена Хазуда.

 


Има данни и че аспартамът – широко използван подсладител в безалкохолните напитки и други продукти, също спомага за по-високи нива на кръвната захар.

 


„Приемът на аспартам в организма има пряко въздействие върху повишени нива на глюкоза в кръвта, което допринася още повече за потвърждаване на теорията на редица учени, че има връзка между редовния прием на нискокалорични газирани напитки и риска от диабет при децата.”, коментира експертът проф. Габриел Фернандес.

 


Проучване от 2007 ч. пък установи, че храненето на децата с нискокалорични храни и напитки може да повиши риска от затлъстяване.  

 


Децата трябва да имат добър здравословен и балансиран начин на хранене с достатъчно калории, които да им дават енергия за извършване на ежедневните дейности, подчертават специалисти по хранене и диетология.