Хранителният режим, богат на фибри и витамин А, може да промени чревните бактерии по начин, който да предотврати или обърне хранителните алергии, твърдят изследователи. 
 
Няколко вида храни провокират 90% от всички хранителни алергии. Това са: фъстъци, дървесни ядки, мляко, пшеница, соя, риба и други морски дарове. 
 
Алергичните реакции към храна варират между различните хора. Те обикновено включват сърбеж или чувство на мравучкане в устата, поява на обрив, гадене или повръщане, болка в стомаха и диария
 
В по-тежките случаи може да се наблюдава подуване на устните, езика и/или гърлото, както и задух, затруднено преглъщане, болка в гърдите и внезапен спад в нивата на кръвното налягане. 
 
Австралийски изследователи провеждат лабораторно проучване, от данните на което става ясно, че диетата, богата на фибри и витамин А, който се съдържа в много плодове и зеленчуци, облекчава изявата на тежките алергични реакции. 
NEWS_MORE_BOX
 
По-детайлният анализ установява, че се променят чревните бактерии. Изследователите поясняват, че те разграждат диетичните фибри в късоверижни мастни киселини. Повишените нива на тези мастни киселини работи с имунната система на организма, като предотвратяват „задействането“ на алергичния отговор отстрана на дендритните клетки. Тези клетки регулират хранителните алергии. Витамин А също е важен за техния баланс. 
 
По думите на специалистите техните открития показват, че хранителният режим, който е с ниско съдържание на фибри, може да „задвижва“ хранителните алергии. Те изтъкват още, че консумацията на диета с високо съдържание на фибри и витамин А може да бъде превантивна мярка за понижаване на риска от развитие на хранителна алергия. 
 
Данните от проучването са поместени на страниците на сп. Cell Reports.