Диджестивът на пръв поглед създава смут у читателя и създава представата за нещо сложно. Всъщност това е продукт, който предоставя много леко и плавно храносмилане след особено богати трапези покрай рождени дни и други празници. На практика диджестивите осъществяват ефекта си посредством ускоряване на метаболизма. Но при какви условия се използва?

 

Диджестивите са известни още от дълбока древност като масло за храносмилателната система. В миналото това е било напитка само за богатите и материално обезпечени господа и дами. При поглед през историческия прозорец на развитие на диджестивите се вижда как френски учен се опитвал да изобрети лек в борбата с малария и нейното масово разпространение. Той създал напитка с остър вкус, подобна на смес между кисело и горчиво, с която търсил ефект за нормализиране на чревната микрофлора, благодарение на бактериите, които предизвикват процесите на ферментация у гроздето.


 

Напитката била подобна на виното, като в последствие се утвърдила като универсален лек при борба с обстипация. И до ден днешен много гастроентеролози препоръчват прием на подобни напитки след нахранване, които да стимулират естествените процеси на ферментация в червата и по този начин да подпомогнат храносмилането и пристъпването към естествения ход на изхождане. Медицинските статистики отдавна са доказали, че хора, които приемат повече диджестиви и напитки с подобен ефект имат много по-малко стомашно-чревни смущения и страдат много по-рядко от заболявания на стомашно-чревната система.

 

За диджестивите все още не е създадена универсална рецепта, тъй като те се определят спрямо индивидуалните вкусови предпочитания. Съответно тя може да бъде изцяло базирана на алкохолни напитки, а също така и на безалкохолни. Препоръчват се за прием след обедното или вечерното хранене. Това изключително фино масло за червата предизвиква ускоряване в моториката на мускулната система от стената на червата. Това от своя страна предпазва и от поява на метеоризъм, тъй като не позволява локално задържане на стари хранителни отпадни продукти. По същия механизъм с ускоряването на перисталтичните движения на храносмилателния тракт, метаболизмът се ускорява значително и хранителните продукти се смилят значително по-лесно.

 

Майсторите по изработка на диджестиви в днешни дни препоръчват използването на мента, копър, дафинов лист, кимион и корени от женско биле. Сам по себе си този коктейл създава много благоприятна среда спрямо киселинното и основно отношение по хода на храносмилателната система. Семената от кимион имат силен антисептичен ефект, който предпазва от възпалителни прояви по стомашната и чревна лигавица. Комбнирането му с женско биле, който има силно изразен антисептичен ефект, се утвърждава като много силен и ефективен лек срещу образуването на газове и мускулни спазми в чревната стена, което предизвиква появата на силен болков синдром. Това е така, защото в корените от женско биле има активни съставки, които изразяват характерен спазмолитичен ефект.

 

Друга много важна компонента за изграждането на качествен диджестив са листата от мента. Открай време е известна комбинацията между алкохолната напитка мастика и мента, която има силно изразен ефект при профузни инфекциозни диарии от летни бактерии, при запек и метеоризъм. Ментата има и провокиращ вазодилатативен ефект, който разширява кръвоносните съдове около чревната ситена и подобрява чревния мотилитет. Това от своя страна освен че позволява бързо извеждане на изостанала преработена храна по стомашно-чревния тракт, позволява и по-доброто усвояване на хранителните субстанции, тъй като кръвообращението в червата е подобрено.

NEWS_MORE_BOX

 

Освен гореизложените ефекти и феномени на чисто организмово ниво, приложението на диджестиви като десерт на обилна вечеря или при хора, страдащи от запек, диария или образуване на ексклузивно количество газове, диджестивите имат още един много добър ефект. В основните му съставки голям процент заемат витамините. В регулацията на метаболизма и телесното тегло основна роля заема производството на ел-карнитинови совалки. Нормално организмът произвежда определен брой совалки, които се кодират по генетичен път. Тук се вижда и причината защо има хора с наследствено наднормено тегло и хора с тегло под нормите. Причината е, че те не задържат телесни мазнини и прекалено бързо преработват новообразувалите се мазнини при метаболизма на въглехидратите и мазнините, приети с храната. Механизмът на действие на тези совалки е да отведат мазнинните молекули до митохондриите на клетката, където те попадат в директен цикъл на разграждане и отделят енергия, която се пренасочва към нормалния енергоразход.

 

Основният прекурсор за производство на ел-карнитинови совалки са витамините от група В и по-конкретно витамин В12. Този витамин влиза в директен биохимичен синтез на совалки и предразполага организма към по-бързо усвояване и преработване на попадналите в организма вредни мазнини. По този начин преработката на хранителните вещества се ускорява, а организмът се предпазва от натрупване на излишни мазнини в подкожната мастна тъкан.

 

Друг важен компонент от съставките на диджестивите е богатото изобилие на витамин С в листата от мента, корените женско биле и в кимиона. Той е известен като витамин, който има силен съдовоукрепващ ефект и се слави със силната си имуностимулация.

 

В комбинация на качествено подбраните кимион, мента, семена от копър и женско биле с алкохолна напитка - червени вина, бренди, коняк, уиски или узо се получава много приятна алкохолна напитка, която гарантира тонус на коремните органи и добра преработка на постъпилата храна.