Австралийски учени изследвали как организма на различните хора реагира на мазнините в храната.

 

Основната причина за затлъстяването е излишното количество храна, което приема съвременният човек. Учените от Университета в Аделаида предполагат, че на количеството консумирана храна влияе нейният вкус, както и химичните реакции, които предизвикват съставките и в нашите черва. Според експертите, намалена способност да се усети вкуса на мазнини може да доведе до преяждане и затлъстяване.
 

 


За да проверят хипотезата си, учените провели изследване, в което взели мъже с различна структура на тялото и различни хранителни навици.
 


Участниците трябвало бавно да отпиват от напитка с малко съдържание на мазнини и да съобщят когато започнат да усещат вкуса на мазнината. Освен това, на всеки един от участниците в експеримента били направени кръвни тестове, определящи нивото на специфични хормони, които се отделят в червата при консумиране на мазни храни. Функцията на тези хормони е да подтискат апетита при повишаване на липидното ниво в организма.

 

Учените установили, че при пълните мъже чувствителността към мазнините  била намалена. Те много по-късно и по-бавно усещали съдържанието на мазнините в консумираната храна или напитки. мъжете на пълен капацитет, за вкуса на мазнини е бил намален. Едновременно с това, нивото на хормона регулиращ апетита било намалено.
 


Ръководителят на изследването, д-р Christine Feinle-Bisse обяснява, че все още не е известно дали наднорменото тегло е причина или следствие от нарушените вкусови възприятия при някои индивиди.
 

 

Предстои да бъде проведено ново изследване, което да покаже дали нездравословната и богата на мазнини диета може да наруши чувствителността на организма към някои вещества и да стане причина за системно преяждане и натрупване на излишни килограми.
 


Резултатите от проучването са представено на ежегодната конференция на  Society for the Study of Ingestive Behavior – (SSIB) , занимаващо се с изследване на поведенческите аспекти при хранене.