Дания ще бъде първата страна в ЕС, която смята да забрани опаковките на храни, съдържащи доказано вредните пер- и полифлуороалкилни съединения (PFAS). Различни проучвания сочат, че химикалите PFAS са пряко свързани с развитието на рак, повишен холестерол и нанасят вреди върху човешката репродуктивна система. Често те са наричани „химикали завинаги“, тъй като не се разграждат в околната среда – използват се за отблъскване на мазнини и вода в съдове с тефлоново покритие и опаковки за мазни и влажни храни като бургери, пържени картофки, пуканки и сладкиши.


„Отказваме да приемем повече риска вредните флуорирани вещества (PFAS) да мигрират от опаковките в храната ни. Тези вещества представляват такъв здравословен проблем, че вече не можем да чакаме мерките на ЕС“, заяви датският министър на търговията и развитието Могенс Йенсен в свое изявление. Съгласно новите мерки, които ще предпиеме страната, хартията за печене и опаковките за пуканки, приготвяни в микровълнова например ще трябва да се произвеждат без никакви PFAS вещества.


„Поздравяваме Дания за водещата позиция по темата и се надяваме, че това ще насърчи подобни действия и в ЕС, САЩ и останалите страни по света“, заяви известния биохимик и зелен активист от Института за зелена научна политика и Катедрата по химия в Калифорнийския университет в Бъркли Арлин Блум.PFAS химикалите започват да се произвеждат още през 40-те години на миналия век и най-често се срещат в тефлонови и водоотблъскващи продукти, бои, почистващи препарати, опаковки за храни и пяна за пожарогасене. Те лесно се преминават във въздуха, храната, почвата и водата.


С времето науката натрупа достатъчно доказателства, че ссъществуват потенциални неблагоприятни последици за здравето, свързани с експозицията на PFAS, включително увреждане на черния дроб, заболявания на щитовидната жлеза, намалена плодовитост, висок холестерол, затлъстяване, потискане на хормоните и развитието на злокачествени тумори.


В свое официално изявление Датската администрация за ветеринарни и хранителни продукти посочва, че веществата са много трудни за разграждане в околната среда и част от тях се натрупват в организма на хората и животните.


Новата забраната обхваща използването на PFAS съединения основно в материали от картон и хартия, които са в контакт с храни. Правителството заяви, че страната ще продължи да използва рециклирана хартия и хартия за опаковане на храни, но допълни, че съединенията на PFAS трябва да бъдат отделени от храната с преграда, която гарантира, че те не се пренасят в нея.


PFOS (пер- и полифлуороалкилни съединения) и PFOA (бисфенол А) са двата най-проучвани химикали, които са идентифицирани като замърсители от Американската агенция за опазване на околната среда.

 

Производството на PFOS бе прекратено доброволно от големите компании в Съединените щати още през 2000 г. През 2006 г. постепенно бе намалено и използването и на PFOA зад Океана. В ЕС категорична забрана за използване на бисфенол A влиза в сила през 2011 г., тъй като се допуска, че „токсичното вещество може да влияе на човешката репродуктивна система“.