Консумацията на риба може да намали риска от загуба на слуха, сочи мащабно проучване.
Учени от Бостън, САЩ, откриват, че жените, които похапват минимум по две порции риба и омега-3 мастни киселини всяка седмица, може да забавят загубата на слуха.
Макар че увреждането му често се счита за неизбежен аспект от процеса на остаряване, определянето на няколко потенциални рискови фактори подсказва за възможности за предотвратяване или забавяне на придобитата загуба на слуха.
За целта на проучването участие взимат повече от 65 000 жени, които са наблюдавани през периода 1991 – 2009 г. Повече от 11 600 от тях развиват загуба на слуха.
Данните сочат, че участничките, които хапват по две или повече порции риба седмично, имат с 20% по-малък риск от увреждане на слуха, в сравнение с тези, които консумират една или по-малко порции всяка седмица.
NEWS_MORE_BOX
По-конкретно, изследователите откриват, че консумацията на повече омега-3 мастни киселини, които се съдържат в морските дарове, се свързват с понижен риск от загуба на слуха.
В този смисъл, специалистите обясняват, че хранителният режим може да бъде изключително важен в това отношение.
Данните от проучването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.