Често до ръката ни вместо да има чаша вода, се намира чаша кафе, която зареждаме в продължение на целия ден. Дори кафето да е „слабо“, при подобна употреба хората обикновено се оплакват от учестено сърцебиене, мускулни спазми и необяснима умора.

 


Свръхконсумацията на кофеин крие риск и от пристрастяване, заявяват експерти.


 


Безспорно кофеинът има ползи за здравето, но той не е съвсем безобиден.

 


Според статистически данни почитателите на кафето консумират средно по 2-3 чаши дневно, при допустимо количество 1-2 чаши от здравословна гледна точка. Всяка една съдържа между 85-140 мг кофеин.

 


Изчислено е, че при употреба на 5 и повече чаши кафе на ден се открива сериозен риск от сърдечна недостатъчност и високо артериално налягане.

 


Някои от признаците на кофеиновото пристрастяване включват безпокойство, болки в гърдите, умора, гадене и главоболие.

 


Според проучвания 50% от консуматорите на кафе изпитват абстинентен синдром при опит да се откажат от напитката.

 


Смята се, че кофеинът въздейства на мозъчната дейност. Веществото наподобява аденозин, молекула, която предизвиква съня и забавя нервната система на организма.

 

 

NEWS_MORE_BOX


Кофеинът обаче няма същото действие като аденозин. Вместо да намалява скоростта на нервната система, кофеинът я ускорява, и аденозинът не получава възможност да действа. Колкото повече кофеин приемаме, толкова по-зависими ставаме от него, според American Running and Fitness Association.

 


Кофеинът също така увеличава производството на допамин, който активира центровете на удоволствието на мозъка - друга причина, която може да доведе до пристрастяване.

 

 

Нека не забравяме все пак, че при консумация на топлата напитка в умерени количества, кафето не е толкова вредно. Изследване от 2008 г. показва, че дългогодишната употреба на кофеинови продукти не крие опасност от кратка продължителност на живота, дори намалява този от сърдечно-съдово заболяване. Досега проучванията даваха противоречиви резултати по темата.

 

 

Ежедневната и умерена консумация на кафе – до 3 чаши на ден, се счита за благоприятен начин, както за ободряване, така и за поддържане на добро здравословно състояние.

 

 

Смята се, че кафето спомага храносмилането, а също така и намалява опасността от заболяване от някои видове рак - на дебелото черво, на мозъка,на устната кухина и фаринкса, на простата, на гърдата. Предпазва също така и от болест на Паркинсон, както и от образуване на камъни в бъбреците.

 

 

Благодарение на кофеина, кафето стимулира концентрацията и повишава вниманието, а също така действа положително на настроението, заради антиоксидантните си свойства.