Позицията, която днес заемаме в живота, зависи от стечение на множество обстоятелства – личностните ни данни, упоритостта ни, късмета и случайността. По същия начин и голяма част от заболяванията са многофакторно обусловени. За появата на значима част от сърдечносъдовите болести вина има комбинацията от генетични фактори и ежедневните избори, които правим без да си даваме сметка. Да си поговорим за един от тях – шоколада.

 

От векове наред шоколадът, богат на какао, е известен не само с приятния си вкус, но и с предполагаемото му добро влияние върху здравето. Инките са го консумирали във вид на напитка и с откриването на новия свят какаото се е появило в Европа през 16-ти век.


 

Епидемиологичните данни показват, че редовната консумация на храни с растителен произход намалява риска от сърдечносъдови заболявания, особено що се касае за какаото, което е богато на полифеноли и има благотворно влияние върху кръвното налягане, инсулиновата резистентност и функцията на тромбоцитите.

 

Тази новина едва ли е напълно изненадваща, но ето един малко по-задълбочен анализ, който може да вдъхне вяра и на скептиците.

 

Как какаото пази сърдечното ни здраве?

Много е приятно да говорим за шоколад и колко е здравословен, но важно е да се уточни има ли наука зад това или просто сме чревоугодници. В случая въпросът е добре проучен и са открити множество механизми, с които какаото въздейства върху човешкия организъм.

  • Функция на ендотела и азотния оксид (NO)

Ендотелът е тънък слой от клетки, който покрива вътрешния просвет на кръвоносните съдове и има отношение към предотвратяване образуването на плаки и регулацията на кръвооросяването. Клетките на ендотела произвеждат и отделят широка гама вещества, които повлияват съдовата стена на локално ниво като например азотния оксид. Последният води до релаксация на съда, предотвратява прикрепването и миграцията на левкоцитите през съдовата стена, както и пролиферацията на мускулни клетки и агрегацията на тромбоцити. По този начин дисфункцията на ендотела е свързана с появата на сърдечно-съдови заболявания. Вече е доказано, че при пациенти, страдащи от коронарна болест, консумацията на храни, богати на флавоноиди (черен чай и червено вино) подобрява ендотелната функция, а зеленият чай упражнява сходен ефект у здравите пушачи.

 

Оказва се, че какаото има подобен ефект при пациенти с налични сърдечносъдови рискови фактори. Например при тютюнопушачите една какаова напитка, богата на флаваноиди бързо повишава нивото на циркулиращия азотен оксид. Интересно е да се спомене още, че поемането на богата на флаваноиди напитка предизвиква повишаване на кръвния поток към сивото мозъчно вещество като това е измерено с ядрено-магнитен резонанс и предполага, че какаовите флаваноиди евентуално биха могли да имат предпазващ ефект по отношение на деменцията.

  • Антиоксидантни свойства

Всички сме чували, че антиоксидантите са хубаво нещо. Ако говорим за пациентите със сърдечни заболявания можем да кажем, че оксидативния стрес и намаляването на антиоксидантните съпротивителни сили на организма имат важна роля в появата на атеросклерозата. Особено съдовата болест след трансплантация, включително и байпас. Конкретните опити са разкрили, че 2 часа след консумация на 40 грама черен шоколад се отбелязва вазодилатация, подобрение в коронарната съдова функция и намаляване на адхезията на тромбоцитите (прилепянето им към стените на съдовете).

  • Тромбоцитна функция

Нарушаване във функцията на тромбоцитите е една от другите характеристики на атеросклеротичната болест. Проучване сред здрави доброволци е показало, че ежедневното похапване на 100 грама черен шоколад е свързано със значимо намаление в тромбоцитната агрегация (слепване) като такъв ефект не е бил наличен при  прием на млечен или бял шоколад. Какаото намалява не само агрегацията, но и тромбоцитната адхезия към стените на съдовете.

  • Влияние върху кръвното налягане

Самото повишаване на азотния оксид е свързано с лекостепенно понижаване на кръвното налягане. Други механизми, които биха могли да са свързани с това действие на какаото са проучени, включително има и инвитро данни, че то има потискащ ефект върху ангиотензин конвертиращия ензим. Каквито и да са конкретните механизми, вече множество проучвания са разкрили, че какаото има отношение към кръвното налягане.

 

Нека не забравяме, че какаото макар и с благотворно влияние, не е сладка противоотрова срещу злоупотребата с тютюнопушене, алкохол и други рискови фактори.