Вирусът на Covid може да се задържи върху готови за консумация хранителни стоки с дни, потвърдиха експерти от Обединеното кралство.

 

Изследователите провеждат проучването за Агенцията за хранителни стандарти (FSA), като разпространяват вируса върху опаковки и хранителни продукти, включително плодове, сладкиши и бутилирани напитки.


 

Специално са подбрани продукти, които потребителите биха консумирали без предварителна термична обработка като ябълки, чушки, сирене, шунка, маслини, хрупкав хляб и кроасани.

 

Рискът за потребителите остава много нисък, тъй като за повечето тествани хранителни продукти се констатира „значителен спад“ в нивата на вируса през първите 24 часа.

 

„В ранните етапи на пандемията не знаехме много за това как вирусът ще оцелее върху различни хранителни повърхности и опаковки, така че оценката на риска се основаваше на предположение за най-лошия случай. Това изследване ни дава допълнителна представа за издържливостта на коронавируса върху повърхностите на различни храни и потвърждава, че предположенията, които направихме в ранните етапи на пандемията, са били верни и че вероятността да се заразите с Covid чрез храна е много ниска", обяснява Антъни Уилсън, ръководител на екипа за оценка на микробиологичния риск в FSA.

 

Изглежда, че вирусът се задържа по-дълго върху продукти с неравна повърхност, например броколи и малини, отколкото върху продукти с гладка кора, като ябълки (въпреки че някои охладени пресни чушки имат откриваем вирус седмица по-късно).

 

Ябълките съдържат естествени химикали в обелката си, които могат да започнат да разграждат вируса на Covid в рамките на минути или часове, обясняват учените.

 

Сладкиши като пресен кроасан с шоколад изглежда имат по-малко вируси след няколко часа - може би защото са покрити с фин слой яйчен прах по време на печене, обясняват учените от FSA. Яйцата съдържат арахидонова киселина, която може да има антивирусен ефект.

 

Сиренето и студеното месо, с високо съдържание на протеини и мазнини, изглежда позволяват на вируса да оцелее дни - вероятно седмица.

 

Covid може да оцелее до една седмица върху пластмасови повърхности. За кашони може да отнеме няколко дни. За алуминиевите кутии вероятно са само часове, казват изследователите.

 

Референции:

Roberts, Michelle. Infectious Covid virus can stay on some groceries for days. BBC - https://www.bbc.com/news/health-63819818