Чушките са богати на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали - това са много реактивни молекули, които участват в развитието на сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и други, свързани със стареенето. Съдържанието на антиоксидантите в чушките зависи от етапа им на зреене, но също и според произхода, сезона и условията на отглеждане. Зелените и червените чушки съдържат различни количества от няколко вида антиоксиданти като каротеноиди и флавоноиди. Червените чушки съдържат повече антиоксиданти от зелените.

 

Суровите зелени и жълти чушки са ценни източници на манган. Манганът действа като кофактор за няколко ензима, които участват в различни метаболитни процеси. Освен това предотвратява оксидативния стрес. Чушките са добър източник на мед, който е съставна част на няколко ензима, необходими за образуването на хемоглобин и колаген


 

Червената чушка е отличен източник на витамин А, който изпълнява няколко важни функции в тялото. Той стимулира растежа на костите и зъбите, поддържа кожата здрава и предпазва от инфекции. Освен това има антиоксидантни свойства и спомага за доброто зрение, особено на тъмно. Зелените чушки са богати на витамин К, който е необходим за производството факторите на кръвосъсирване. Той също така има значение за образуването на костите. Витамин К се произвежда и от бактерии, присъстващи в чревната флора, поради което рядко настъпват дефицити.

 

Чушките са отлични източници на витамин С, чието съдържание се увеличава по време на узряването им и е приблизително два пъти по-високо в червените чушки, отколкото в зелените, които не са достигнали пълна зрялост. Витамин С има антиоксидантни свойства и намалява окисляването и възпалението в тялото, което има защитен ефект срещу появата на някои дегенеративни заболявания, свързани със стареенето.

 

Червените чушки имат високо съдържание на витамин B2, известен още като рибофлавин - той има важна роля в енергийния метаболизъм на всички клетки, благоприятства растежа и възстановяването на тъканите, производството на хормони и образуването на червени кръвни клетки. Червените и жълтите чушки са източници на витамин B3, известен още като ниацин, който участва в много метаболитни реакции и допринася за производството на енергия от въглехидратите, липидите, протеините, които приемаме, както и за образуване на ДНК, което позволява нормален растеж и развитие на организма.

 

Червените чушки са ценен източник на пантотенова киселина - витамин B5, която е част от ключов коензим, който ни позволява да използваме правилно енергията, съдържаща се в храната, която консумираме. Той също така участва в някои от етапите на производство на стероидни хормони, невротрансмитери и хемоглобин.

 

Чушките съдържат и витамин B6 - пиридоксин, който участва в производството на невротрансмитери, допринася за производството на червени кръвни клетки и благоприятства преноса на кислород. Пиридоксинът е необходим и за превръщането на гликогена в глюкоза и допринася за правилното функциониране на имунната система. Освен всичко останало, чушките са богати и на фолиева киселина - витамин B9, който участва в производството на всички клетки в тялото, включително червените кръвни клетки. Тя е важна за синтезата на генетичен материал - ДНК, РНК, както и за функционирането на нервната и имунната система, както и за процесите на заздравяване на рани. 

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=poivron_nu