Хората често хранят своето куче с човешка храна. Това обаче крие сериозни рискове за домашния любимец, тъй като много от тези продукти са силно токсични или опасни по други причини. Някои от тях са:

 

1. Мляко и други млечни продукти


Млякото и продуктите на млечна основа могат да причинят диария и други гастроинтестинални проблеми на кучето. Те могат да доведат до поява на хранителна алергия и сърбеж.

 

2. Тлъсти парчета и кости

Мазнините и тлъсти парчета, изрязани от месото - варено или не, могат да причинят панкреатит при кучета. Въпреки че изглежда естествено кучето да яде кокал, те могат да се задавят с него. Костите могат да се разцепят и блокират или да причинят разрези в храносмилателната система на кучето.

 

3. Сурови яйца

Много хора хранят своите кучета със сурова храна, което включва и прием на сурови яйца. Според големите ветеринарни медицински асоциации, това не е добра идея, заради риска от Salmonella и Esherichia coli.

 

4. Сурово месо и риба

Подобно на суровите яйца, суровото месо и риба могат да имат бактерии, които да причинят хранително отравяне. Първите признаци на отравяне са повръщане, температура и подути лимфни възли. Предварителното сваряване е препоръчително, тъй като по този начин паразита може да загине.

 

5. Авокадо

Авокадото съдържа безвредна за човека концентрация на персин, който представлява фунгициден токсин. В по-големи количества обаче при кучета може да причини повръщане и диария.

Поглъщането на костилката на авокадото също може да бъде много опасна за кучето и да заседне в неговите черва или стомах, което да доведе до фатална обструкция.

 

6. Лук и чесън

Независимо от това дали са сготвени, сурови, изсушени или на прах, лукът и чесънът могат да засегнат еритроцитите в кръвта на кучето и да причинят анемия. Еднократният прием на по-голямо количество може да бъде причина за отравяне. Някои от появилите се симптоми са слабост, повръщане и проблеми с дишането.

 

7. Тесто с мая

Преди да се изпече, тестото за хляб трябва да втаса. След като кучето изяде сурово тесто, то може да втаса в неговия стомах. Докато набъбва отвътре, тестото може да разтегне корема на кучето и да причини много болка. Освен това, когато маята ферментира тестото, за да втаса, тя произвежда химично съединение - алкохол, който може да доведе до алкохолно отравяне.

 

Референции:

https://pets.webmd.com/dogs/ss/slideshow-foods-your-dog-should-never-eat