Покачването на теглото на домашния любимец не е единственото негативно последствие след прием на човешка храна. Някои съставки в храната могат да бъдат опасни за здравето на вашето куче.

 

1. Ксилитол


Ксилитолът е естествен подсладител, който се съдържа в различни продукти като бонбони, дъвки, паста за зъби, печива, както и някои диетични храни.

След прием на ксилитол е възможен внезапен спад в кръвната захар на кучето, възможно е и настъпването на чернодробна недостатъчност само след няколко дни. Ранните симптоми включват повръщане, летаргично състояние и проблеми с координацията. В някои случаи кучето може да получи гърчове.

 

2. Алкохол

Алкохолът влияе по същия начин на черния дроб и мозъка на кучетата, както и на хората. Разликата е, че за кучетата по-малко количесвто алкохол може да бъде токсично. Възможно е да причини повръщане, диария, проблеми с координацията, проблеми с дишането, кома, а в някои случаи и фаталитет. Колкото по-малко е кучето, толкова по-лош може да бъде ефектът от прием на алкохол.

 

3. Кафе, чай и други кофеинови напитки

Кафето и чаят, независимо от тяхната форма - на зърна или смляни, могат да бъдат токсични за вашето куче.

 

4. Грозде и стафиди

Гроздето и стафидите могат да бъдат причина за бъбречна недостатъчност при кучета, дори в малки количества може да влоши състоянието им. Непрекъснатото повръщане е ранен симптом, а в рамките на един ден кучето става мудно и привидно депресирано.

 

5. Ядки макадамия

Само 6 ядки сурова или печена макадамия са достатъчни да причинят дискомфорт на кучето. Симптоми са мускулно треперене, повръщане, висока температура и слабост в задните крака.

 

6. Шоколад

Съставката в шоколада, която влияе негативно домашните любимци, е теобромин. Той се съдържа във всички видове шоколад, дори и белия.

Най-опасните видове шоколад за кучетата са черният и неподсладеният шоколад за печене. Шоколадът може да причини на кучето повръщане и диария, както и сърдечни проблеми, тремор, гърчове и фаталитет.

 

7. Райска ябълка, праскови и сливи

Семената на райската ябълка могат да причинят проблеми в тънките черва на кучето, както и да блокират тяхната проходимост. Това може да се случи и ако куче изяде костилката на праскова или слива. Костите на прасковите и сливите също имат цианид, който е отровен и за хора и за кучета.

 

8. Сол

Приемът на прекомерно количество сол води до чувство за жажда при кучето, а в някои случаи и до отравяне с натриеви йони. Симптомите включват повръщане, диария, депресия, треперене, висока температура и гърчове.

 

9. Сладки храни и напитки

Приемът на голямо количество сладки храни води до същите проблеми при кучета, каквито се наблюдават и сред хората. Често се наблюдава наднормено тегло, проблеми със зъбите и в някои случаи диабет.

 

10. Лекарства

Много от човешките лекарствени вещества са силно токсични за кучетата. Поради тази причина е много важно медикаментите, които прилагате на вашия домашен любимец да бъдат предписани от ветеринарен лекар.

Съставки като ацетаминофен или ибупрофен са често срещани в болкоуспокояващите и лекарствата за настинка и са от полза за хората, но за кучетата те могат да бъдат смъртоносни.

 

11. Някои подправки

Много други неща, които често се намират на кухненските рафтове, могат да навредят на вашето куче. Това са например големите количества бакпулвер или сода за хляб. Те са силно токсични, както и големите количества индийско орехче и други подправки.

 

Референции:

webmd.com