Като че ли всичко за чесъна вече е казано. Ползите му за здравето са безбройни, а продължителната му консумация доказано гони вирусите надалеч. Дори при лека настинка, консумацията на чесън съкращава продължителността ѝ, а това се дължи на активната съставка в чесъна – алицин.

 

Ароматният зеленчук е истинско природно чудо, защото съдържа и сложни въглехидрати и протеини, плюс жизненоважни минерали и витамини като витамин В, натрий, калий и магнезий. В арсенала му са още антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които подобряват функцията на почти всички системи на тялото.Похапването редовно на чесън поддържа здравето на сърдечносъдовата система, като подобрява притока на кръв. Може да намали нивата на лошия холестерол и да регулира кръвното налягане и дори се препоръчва при метаболитни нарушения и дихателни проблеми.


Едно от най-изненадващите приложения на чесъна обаче е като помощно средство за сън. Да, за сън. Това е стар народен лек, позабравен в модерния свят. Редица проучвания обаче показват, че аромата на сярното съединение алицин може да има успокояващ ефект, който помага на човек да се отпусне и да спи през цялата нощ.


Е, звучи малко странно, че точно острата и натрапчива миризма на чесъна, действа успокояващо на организама, но опиталите твърдят, че работи. Един от начините, по които ароматът на чесън помага, е като прочисти блокираните носни канали и следователно подобри дишането. Учените твърдят, че идеята да спиш с няколко скилидки чесън под възглавницата, има изненадващ резултат – ароматът, който отделя алицинът блокира групи ензими, отговорни за способността на инфекциозните причинители да нахлуват и оцеляват в тялото, например.


Директната консумация също би помогнала. Няма много проучвания в тази посока, но се знае, че чесънът съдържа магнезий и калий - два минерала, които играят ключова роля в качеството на съня. Който има смелост – може да опита.