Съставката в червеното вино, за която се водят дебати години наред, се оказва не толкова полезна за здравето. 
 
Консумацията на ресвератрол наистина допринася за запазването на младостта, но когато се приема в малки дози. По-големите количества могат да предизвикат обратния ефект – да ускорят процесите на стареене
 
По време на ново изследване учени наблюдават по какъв начин ресвератролът си взаимодейства със „сателитните клетки“, които играят роля във възстановяването на увредените мускулни тъкани
 
Установява се, че той има различен ефект в зависимост от концентрацията му. От резултатите става ясно, че малките дози ресвератрол подпомагат клетките в процеса на възстановяване, но когато приемът му е по-голям, ефектът е противоположен. 
 
Изследователите от Manchester Metropolitan University във Великобритания провеждат изследванията си в лаборатория, като за целта използват мускулни клетки. Те тестват цикъла на възстановяването им, който започва с активирането на „сателитните клетки“. 
 
Установява се, че дозата от 10 микромола ресвератрол стимулира активирането им, докато по-високата концентрация от 40 – 60 микромола спира този процес и дори уврежда клетките. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Ресвератрлоът защитава червеното грозде и какаовите зърна от инфекции.
 

В изследване от декември, 2014 г., публикувано в сп. Nature, се потвърждава положителното му влияние върху здравето. Учените установяват, че той имитира друг ензим, който има защитни свойства.