Има много плодове, които могат да се използват за производството на вино, включително сливи, ябълки, малини и боровинки, но най-често се прави с грозде. Гроздовите семки, намиращи се във виното, съдържат манган, желязо, витамин В2, холин, калий, флуорид, витамин В6, фосфол и витамин С.

 

Червеното вино е полезно за очите


Приемът на червеното вино е полезно за здравето на очите, тъй като е с високо съдържание на рибофлавин и ресвератрол, които предпазват очите от заболявания като дегенерация на макулата, която може да доведе до ускоряване на стареенето и дори катаракта

 

То е полезно и за намаляване на сърдечните заболявания

Умерената консумация на вино помага на хората, страдащи от сърдечни заболявания. Виното поддържа здрави кръвоносните съдове, което насърчава правилния кръвен поток. Наличието на калий във виното също спомага за стабилизирането на сърдечния ритъм. Ресвератролът във виното предотвратява запушването на кръвоносните съдове и спомага за намаляване на лошия холестерол. От друга страна, прекомерният прием на вино може да доведе до пристрастяване и до различни сърдечносъдови рискове. Ако алкохолът се пие в по-големи количества, може също да се повиши нивото на лошия холестерол, а това да доведе до инсулт например.

 

Вино – за защита на зъбите

Флуоридът във виното е чудесен за предотвратяване на кариеса. Той заедно с полифенолите, които напитката съдържа, спомагат за отстраняването на някои вредни бактерии, които могат да увредят зъбите. Виното също облекчава някои възпаления и заболявания на венците.

 

Виното предотвратява рак

Желязото във виното помага за укрепване на имунитета, което е важно за възпиране растежа на раковите клетки и разпространението на свободните радикали. Това се дължи и на антиоксидантите във виното. В допълнение, желязото е един от най-важните минерали, които се борят със симптомите, свързани с рак на дебелото черво и гърдата.

 

Виното подобрява съня

Витамин С във виното спомага за намаляване на оксидативния стрес, като в допълнение се  отпуска тялото. Виното също регулира телесната температура, като ускорява хормона на съня. Чрез приемът на вино се освобождава мелатонин, като сънят става по-дълбок и продължителен.