Съединение, открито в червеното вино, може да повиши нивата на тестостерон в организма.
Един от начините тялото да изхвърли тестостерон е чрез урината, но съединението кверцетин увеличава нивата на тестостерона в кръвта, като намалява тези в урината. По този начин хормонът се натрупва и остава по-дълго в организма.
Все още не е ясно какви могат да са последствията или ползите от това свойство на кверцитина, обяснява д-р Майкъл Джойнър, ръководител на изследване проведено в Mayo Clinic.
Той препоръчва мъжете да не прекаляват с консумацията на вино. Една-две чаши е максимумът за силния пол.
Кверцетинът е флавоноид, с висока концентрация в гроздето и други плодове и зеленчуци. Научни изследвания показват, че съединението има силно противоракови свойства, потискайки ензимите, стимулиращи растежа на туморните клетки. Защитава ДНК структурите и засилва функцията на имунната система.
По своята същност, кверцетинът е антиоксидант, тоест намалява вредното действие на свободните радикали в организма.
Освен червеното грозде и респективно виното, източници на кверцетин са и броколите, червеният и жълтият лук, тиквата, арпаджикът и др.
Заради ползите му за здравето, изследователите се надяват действието му спрямо нивата на тестостерона да е положително, а не отрицателно.
Червеното вино повишава нивата на тестостерон
Puls.bg
|
| 0

Източник: Istockphoto
Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.
Коментари (0)
Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.
Няма изказани коментари.
Още от Диети
На кои храни трябва да се наблегне
Множество доказателства за витамин D, С и цинк
Какви проблеми предизвикват високите нива на естроген?
Диета при остеопороза
Защо е важно балансираното хранене при менопауза?